RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riksadvokaten inn i pensjonsskandale

Sist oppdatert:
Riksadvokaten har bedt om å bli orientert om pensjonsskandalen som rammer Stortinget.

Stortinget (NA24) Riksadvokaten har blandet seg inn i pensjonsbråket på Stortinget. Det ble opplyst på en pressekonferanse på Stortinget torsdag formiddag.

Der kom det fram at riksadvokaten har tatt kontakt med Stortingets presidentskap og bedt om en redegjørelse i forbindelse med pensjonsskandalen.

NA24 - din næringslivsavis

- Rapporten fra undersøkelseskommisjonen vil bli overlevert Riksadvokaten når den foreligger og vil fungere som et svar på Riksadvokatens henvendelse, uttalte stortingspresident Thorbjørn Jagland torsdag.

Arbeidet starter mandag
Ifølge Jagland får granskningsutvalget et bredt mandat slik at utvalget kan belyse alle sider av pensjonsskandalen på Stortinget.

Arbeidet vil starte opp allerede til mandag.

- Da er utvalgsleder Asbjørn Kjønstad klar til å starte arbeidet, fortalte Jagland.

Utvalget vil se på pensjonsutbetalingene fra Stortinget den siste tiårsperioden.

- Hvordan vil presidentskapet stille seg hvis granskningsutvalget går inn for å politianmelde enkelte av stortingspensjonistene?

- Nå er det slik at det allerede er levert inn en anmeldelse, og politimyndigheten har et selvstendig ansvar. Så det spørsmålet er ikke så vanskelig å håndtere, sa Jagland.

Gransker alle forhold
Når det gjelder ansvaret for rotet rundt pensjonsutbetalingene og stortingsadministrasjonens manglende oversikt over hvem som faktisk har fått utbetalt pensjon, samt reglene for pensjonene, skal alt dette gjennomgås av granskningsutvalget. På tirsdagens pressekonferanse var Jagland krystallkar på at ansvaret ligger hos de seks medlemmene i pensjonsstyret.

- I mandatet til granskningsutvalget står det at man skal gå gjennom alle forhold. Da må man også se på forholdet mellom pensjonsstyret og administrasjonen på Stortinget. Man må finne ut hvordan dette forholdet har fungert. Det er umulig å felle noen dom over stortingspensjonistene før man vet hvordan Stortinget har håndtert pensjonsordningen, fremholdt Jagland.

- Politikerne i pensjonsstyre kan ikke skyve ansvaret fra seg, men det er et interessant spørsmål om hvordan forholdet mellom administrasjonen og pensjonsstyret har fungert, fortsatte Jagland.

Vedtaket i Stortingets presidentskap om mandatet til granskningsutvalget var som på tirsdag enstemming. Jagland opplyste også at det har kommet svært mange henvendleser fra personer som ønsket å delta i granskningsutvalget. Alle som ble spurt om å delta i utvalget svarte ja.

Går ti år tilbake
Når det bare er pensjonsutbetalinger fra de siste ti år som skal granskes henger dette sammen både med foreldelsesfrister og for å gjøre arbeidet mer håndterbart, ifølge Jagland.

- Kan det være aktuelt å se på pensjoner helt tilbake til 1981?

- Det er vel ingen absolutt grense på 10 år. Hvis granskningsutvalget finner interessante forhold som ligger lenger tilbake i tid enn ti år, vil de ha full mulighet til å se på de, opplyste Jagland, som ikke kan si hvor mye granskningen vil koste, men siden utvalget er forholdsvis lite, og skal avlevere sin rapport raskest mulig, og senest innen nyttår, vil kostnadene ikke bli altfor store.

Tilbakebetaling
Når rapporten foreligger, vil Stortingets presidentskap behandle den. Deretter vil presidentskapet gi beskjed til Stortinget.

- Dermed blir det til syvende og sist Stortinget i plenum som tar stilling til rapporten, sa Jagland.

- Vil utvalget se på spørsmålet om tilbakebetaling av urettmessig utbetalte pensjonspenger?

- Det vil selvfølgelig være en konsekvens av denne runden. Men det er ikke så veldig klokt å foregripe begivenhetenes gang, fremholdt Jagland.

Avventer etterforskning
- Vi sendte et brev i går til Stortingets prsidenskap. I det brevet har vi sagt at etter en konsultasjon med Økokrim, mener vi det ikke er hensiktsmessig med en parallell politietterforskning. Det er fordi det er en del av de samme forhold som nå skal undersøkes, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til NA24.

- Vi ba også om at det ble tatt inn i mandatet, at hvis utvalget kommer over forhold underveis som tilsier en umiddelbar politietterforskning, så skal det rapporteres til Økokrim. Vi ba også om at utvalget gir uttrykk for om det er forhold som bør politianmeldes i sin endelige rapport, forklarer Busch.

Eget initiativ
Ifølge Busch er dette brevet sendt på eget initiativ fra Riksadvokaten, og han understreker samtidig at politiet ikke er avhengig av en anmeldelse for å igangsette en etterforskning.

- En parallell etterforskning ville være uhensiktsmessig, men kommer det frem forhold som vi enten blir orientert om via media eller andre kanaler, kan vi starte en etterforskning, understreker Busch.

Riksadvokaten sendte brevet i går, og det var viktig at dette nådde frem før mandatet til granskningsutvalget ble utformet.

- Så langt har vi ikke satt i gang etterforskning. Men vi ville gjerne forsikre at utvalget husket på påtalemyndigheten når de avgir sin innstilling, sier Busch.

- Hvordan ser du på saken?

- Det er ikke aktuelt å gi noen vurdering av de politiske sidene av saken. Når det gjelder de eventuelle strafferettlige konsekvensene, er det alt for tidlig å ha noen oppfatning om. Vi har ikke tilstrekkelig kjennskap til faktum i saken. Det er det som skal undersøkes nå, seir Busch.

Granskningsutvalget, som Stortingets administrasjon har plukket ut, er nå klar. Listen består av tunge folk i forretnings- og juridiske miljøet.

Dette er listen:

* Professor Asbjørn Kjønstad i sosialrett ved Universitetet i Oslo leder utvalget.

* Studierektor Bror Petter Gulden i regnskap - revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI

* Direktør Anne Kät Grøholt i KLP Pensjonsservice

* Advokat Helge Skogseth Berg er valgt som sekretær

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere