Gå til sidens hovedinnhold

Riksadvokaten: Karantenebrudd skal normalt straffes med 20.000 kroner i bot

Det melder Riksadvokaten mandag ettermiddag.

- Pålegget til politiet og påtalemyndigheten er at de må behandle slike lovbrudd med det alvor og den prioritet situasjonen krever. Riksadvokaten understreker at formålet med de reaktive tiltakene er å bidra til redusert smitterisiko og smittetakt, skriver Riksadvokaten på sitt nettsted.

Få siste nytt om korona-pandemien i Nettavisens nyhetsstudio.

Mange nordmenn er i karantene om dagen, men det har ved flere anledninger blitt rapportert om personer som ikke har respektert karantenen sin, og dermed har myndighetene strammet inn betraktelig nå.

Vil har flere hundre nye politifolk

Samtidig med Riksadvokatens rundskriv, ber justisminister Monica Mæland (H) Politidirektoratet om å ansette 300–400 ekstra politifolk for å styrke bemanningen i tilknytning til koronautbruddet.

Les egen sak: Justisminister Monica Mæland ber Politidirektoratet ansette 300 til 400 ekstra politifolk

15.000 for hyttebesøk

Riksadvokaten skriver i dette rundskrivet (ekstern pdf) at saker om brudd må gis høy prioritet. Straffereaksjonene bør komme så hurtig som mulig, samtidig som kravene til kvalitet og rettssikkerhet ivaretas.

20.000 kroner blir også boten for de som bryter karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer.

Les også: Ordførere: – Hyttefolket har dratt hjem

Videre står det: - For personer som tar opphold på sine hytteeiendommer i annen kommune fastsettes boten normalt til kroner 15.000, subsidiært fengsel i 10 dager.

Én får bot selv om flere er på hytta

Riksadvokaten skriver at en bot for opphold på hytta, bare vil skrives ut til én person i husstanden.

-Dersom det foreligger skjerpende omstendigheter må bøtenivået økes. Ved brudd på forbudet mot opphold på fritidseiendommer, vil det kunne oppstå vanskelige avgrensninger hvis det er flere til stede på fritidseiendommen eller hvis ektefeller er til stede sammen. Det bør likevel normalt være tilstrekkelig at forelegget utferdiges til én person i husstanden.

Kommentarer til denne saken