Alle landets statsadvokatregioner må gå igjennom saker, avhør og rutiner for å finne ut hvor ofte politifolk bruker mistanke om mindre narkotikalovbrudd som foranledning til å gjennomføre mer omfattende ransakinger. Riksadvokaten vil også ha en vurdering av praksis rundt kroppslige undersøkelser i slike saker «i form av urinprøve, blodprøve eller undersøkelse av kroppens hulrom», framgår det av et brev til politiet og påtalemyndigheten.
Forslaget om å avkriminalisere besittelse av narkotika til eget bruk har skapt bekymring for at politiet vil miste muligheten til å ransake telefoner, personer og kanskje til og med bolig, på jakt etter beviser på hvem som solgte stoffet.
Les også: Her kan du lese hele tiltalen mot Ap-politiker Hege Haukeland Liadal
Kortene på bordet
Riksadvokaten slo i forrige uke fast at politiet aldri har hatt lov til å bruke virkemidler ut over dem som er nødvendig i etterforskningen av den aktuelle saken.
Nå krever riksadvokat Jørn Sigurd Maurud at alle kort blir lagt på bordet, og viser til den siste avklaringen. Han vil ha funnene nedfelt i en egen rapport innen 1. oktober.
Les mer: Kvinnelig reality-profil (26) tiltalt for hvitvasking
– Samtlige statsadvokatregioner skal ved saksgjennomgåelser, intervjuer av relevant personell, gjennomgang av rutiner og andre egne tiltak kartlegge om og eventuelt i hvilken utstrekning dagens praktisering av ransakingsreglene i politidistriktene avviker fra føringene som er gitt i det nevnte brevet herfra, skriver Maurud.
Varsler tiltak
Det kan bli aktuelt å sette inn «ytterligere tiltak» i samråd med Politidirektoratet, understreker han.
– Det skal ikke herske noen tvil rundt politiets praksis ved bruk av tvangsmidler i narkotikasaker. Derfor er jeg glad for at Riksadvokaten nå varsler en kartlegging og vurdering av nettopp denne praksisen, sier justisminister Monica Mæland (H) til NTB.
Les også: Slik så det ut da PST ransaket boligen til terrortiltalt mann
Kartleggingen har støtte også hos politidirektør Benedicte Bjørnland.
– Det er alvorlig dersom det skapes tvil om politiet og påtalemyndighetens praksis ved bruk av tvangsmidler i mindre narkotikasaker følger gjeldende regler. Jeg er glad for at Riksadvokaten nå setter i gang et arbeid for å kartlegge og vurdere praksis nærmere, sier hun.
Intim ransakelse skapte reaksjoner
Forrige uke begynte en video som viste en politiransakelse å sirkulere på sosiale medier. Politibetjenten på videoen ber om å få ransake rundt kjønnsorganet på den mistenkte, og det er det som skapte stort engasjement på sosiale medier.
Nettavisen har tidligere skrevet om hendelsen, og kunne da opplyse at gutten som blir ransaket er under 18 år. Under ransakelsen følger gutten delvis intruksjonene fra politiet, og stritter delvis imot.
Les også: Video av politi-ransakelse vakte oppsikt. Nå raser Frp-topp: - De må finne seg i det
«Ikke film, gutta! Skal du se kølla mi? Vær så snill, ikke! Er du homse eller? Jævla homser», kan man høre gutten si, før han beklager ordbruken sin til politiet.
Seksjonsleder for nærpoliti i Follo, Marius Gunnerud, uttalte til Nettavisen at videoen ikke ga et klart bilde av hele hendelsesforløpet.
Les mer: Video av intim politiransakelse spres på sosiale medier - vekker kraftige reaksjoner
- Videoen gir et falskt inntrykk av hvordan dette foregikk. Dette foregikk bak en vegg, ikke i påsyn av noen andre. Det er hans eget kamera som filmer. Den lille videosnutten er ikke representativ for hendelsen. Han ble godt forklart og var innforstått med hva som skulle skje, sa Gunnerud.