Riksadvokaten varsler pengemangel

Oslo (NTB): Riksadvokat Tor-Aksel Busch varsler om at alvorlig pengemangel i påtalemyndigheten kan ramme gjennomføringen av straffesaker i år.

I et tre siden langt brev til Justisdepartementet, Domstoladministrasjonen, Politidirektoratet og alle førstestatsadvokater varsler Busch at mer penger må på bordet om aktiviteten skal opprettholdes. Riksadvokaten har måttet kutte budsjettet med 6 millioner kroner i år, tross dokumentert behov for mer penger.

- Med et begrenset budsjett, og hvor det vesentligste av utgiftene er bundet opp i lønn og husleie, er det vanskelig å finne dekning for den nødvendige innsparing, skriver Tor-Aksel Busch i brevet som TV 2 har fått tilgang til.

Han skriver det er nødvendig å varsle om hvilke konsekvenser kuttene kan få i andre halvår. For å få saksbehandlingen gjennomført innenfor vanlig arbeidstid kan de alvorligste straffesakene komme til å bli gjennomført med rettsforhandlinger annenhver dag, og avsluttes senest klokken 14 i retten.

- Riksadvokaten fikk en ekstrabevilgning på fire millioner i fjor. Den ble videreført i årets budsjett, der det også ble kompensert for lønns- og prisvekst. Vi vil selvsagt vurdere påtalemyndighetens økonomiske situasjon, men kommenterer ikke dette utenom de ordinære budsjettrundene, skriver kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i Justis- og beredskapsdepartementet en epost. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.