Onsdag meldte Nettavisen nyheten om at Riksadvokaten vil offentliggjøre sin avgjørelse i Baneheia-etterforskningen mot Jan Helge Andersen (42).

I en pressemelding fredag varsler riksadvokaten at han har besluttet at han vil gjenåpne saken mot Jan Helge Andersen, noe Nettavisen også fikk opplyst av ulike kilder i forkant.

«Begjæringen gjelder den del av Baneheia-saken Andersen ble frifunnet for ved Kristiansand byretts dom 1. juni 2001, det vil si drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Riksadvokatens beslutning er i samsvar med innstilling fra Oslo statsadvokatembeter» heter det i pressemeldingen fra statsadvokaten.

Nå blir det opp til gjenopptakelseskommisjonen å vurdere om saken skal gjenåpnes.

Tre ganger siden 2004 har påtalemyndigheten begjært gjenåpning til ugunst for en frikjent person. Det sier gjenopptakelseskommisjonen til TV 2. Hver gang endte det med gjenåpning.

Andersen er siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). I den opprinnelige Baneheia-saken ble han frifunnet for dette drapet, men dømt for overgrep og medvirkning til drap på den andre jenta, Stine Sofie Sørstrønen (8).

– Skulle ønske at dette skjedde for lenge siden

Til TV 2 sier Viggo Kristiansen at hans tillit til rettsvesenet er styrket etter avgjørelsen til statsadvokaten,

– Jeg skal ikke sitte her og hovere over andres elendighet. Jeg skulle bare ønske at dette skjedde for lenge siden sier han til kanalen.

Videre sier Kristiansen at hans tanker går til de pårørende, og at de får de svarene de ønsker for å komme seg videre.

– Jeg håper at rettsstaten gjør det rette og at de straffer ham for dette. Han har frarøvet meg 21 år i frihet, sier Kristiansen om Jan Helge Andersen.

Viggo Kristiansen ble endelig frikjent for i Baneheia-saken i desember 2022. Han har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre og satt nærmere 21 år uskyldig i fengsel før han ble løslatt 1. juni 2021.

Tidligere etterforskningsleder for Kripos i Baneheia-saken sier til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere saken.

Svein Holden er Jan Helge Andersens forsvarer. Dette sa han til Nettavisen etter at avgjørelsen ble kjent:

Klar for nye runder

Svein Kristiansen, Viggo Kristiansens far, er klar på at dette er godt for sønnen hans.

– Jeg har ingen spesielle reaksjoner til dette. Det var som forventet. Jeg har ikke noe mer å si om riksadvokatens avgjørelse, men dette er godt for Viggo. Det er en ekstra glede at Andersen blir tiltalt, sier han til Nettavisen.

– Har du snakket med Viggo i dag om dette?

– Nei, det har jeg ikke. Viggo er en fri mann, så han gjør det han føler for, svarer faren.

– Hvordan ser du og Viggo på veien videre nå etter at saken havner hos Gjenopptakelseskommisjonen?

– Jeg har lært meg å leve med dette i alle år, så det skal gå fint. Viggo må få lov til å svare for seg selv her, men jeg vil tro at Viggo blir involvert igjen i saken, hvis det blir en rettssak, men det skal vi klare å stå i, understreker Kristiansen.

De pårørende er glad for avgjørelsen

– Jeg har både pratet med dem og vært i SMS-kontakt med dem. De har vært veldig spent på hva som kom i dag, sier Haakon Brækhus.

Han er bistandsadvokat for foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Videre sier Brækhus at de pårørende er glad for avgjørelsen, men at det ligger en knalltøff prosess foran dem, og at det blir en veldig stor belastning.

– Det er en veldig stor belastning. Man må belage seg på at dette kommer til å ta tid – både i kommisjonen, i domstolene og i eventuelle ankerunder. Det er en lang vei foran oss, sier han.

– Hva tror familien om veien videre nå?

– De tenker at de må stålsette seg og stå i det. De er fornøyd med avgjørelsen, men som jeg har vært inne på så er dette veldig belastende for dem.

Kan ta tid før avgjørelse kommer

Gjenopptakelseskommisjonens leder, Anne Kamilla Silseth, sier til NTB at de ikke kan si noe om hvor lang tid det vil ta å fatte en avgjørelse i Andersen-saken.

– Jeg kan ikke si noe konkret om hvor lang tid dette vil ta. Det kan hende at sekretariatet orienterer Gjenopptakelseskommisjonen innen det neste møtet vårt i mai, men det vil nok ta lenger tid før vi har behandlet saken ferdig, sier kommisjonsleder Kamilla Silseth til NTB.

– Det eneste rette

Arvid Sjødin, som i mange år har vært Viggo Kristiansens advokat før han trakk seg fra rollen tidligere i år, omtaler avgjørelsen som fornuftig.

– Slik saken står nå, etter en glimrende politietterforskning, er dette det eneste rette å gjøre. Saken må opp for retten, så får de avgjøre om han er skyldig eller ikke, forteller Sjødin til Nettavisen.

– Hva betyr dette for Viggo Kristiansen i dag?

Jeg tror både Viggo og for de andre involverte blir lettet etter dette. Nå kan de faktiske forholdene i saken endelig bli klare, sier han.

– Tankene går til familien

Terje Helland har vært en sentral støttespiller for Viggo Kristiansen gjennom Baneheia-saken. Han trekker frem at gjenopptakelseskommisjonen som regel følger påtalemyndighetenes råd i slike type saker.

– Derfor er det all mulig grunn til å tro at de vil følge riksadvokatens avgjørelse, forteller han.

Han mener det selv før Oslopolitiet startet sin etterforskning, var nok informasjon til å gjenåpne saken mot Jan Helge Andersen.

– Når Oslopolitiet i tillegg finner DNA-spor kun er forenelig med overgrep og han i tillegg står fast med elleville og lite troverdige forklaringer om egen rolle, kunne ikke riksadvokaten gjøre annet enn å anbefale gjenåpning av saken, konstaterer han.

Helland forteller at han selv er lettet og at avgjørelsen føles riktig.

– Samtidig må jeg få lov å sende tanker til de pårørende her. Som beklageligvis får revet opp igjen de vonde følelsene de har vært gjennom de siste årene. Som skyldes slett politiarbeid og manglende vilje og evne til å reagere på åpenbare feil i alle disse årene, sier han og legger til:

– La oss i det minste håpe at de endelig får det riktige svaret på deres store mareritt.

Rettferdighet for Kristiansen

Viggo Kristiansens tidligere forsvarer, Sigurd Klomsæt, forteller at dette er en viktig dag for Kristiansen.

– Dette er rettferdighet som oppfylles overfor Viggo Kristiansen. Jeg skjønner imidlertid lite, hvis det ikke blir tatt ut tiltale mot Andersen for falske anklager. Det var Andersen som trakk Kristiansen inn i saken, selv om Kristiansen benektet skyld fra første stund, sier Klomsæt til Nettavisen.

Stjerneadvokaten er krystallklar på at det kun er et utfall Gjenopptakelseskommisjonen kan komme med.

– Dokumentasjonen og DNA-bevisene er ikke omstridt. Da skal Andersen bli dømt etter den nye tiltalen. Han vil stå i samme stilling som Kristiansen som fikk 21 år og forvaring. Andersen har allerede tjent på dette, så man kan stille seg spørsmålet om hvorfor Andersen ikke fikk forvaring i sin tid, sier Klomsæt.

Tre ransakinger

I fjor sommer omtalte Nettavisen nyheten om at Andersen var siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen og at politiet hadde gjennomført tre hemmelige ransakinger hos ham. Nettavisen omtalte også at politiet hadde gjort funn av overgrepsmateriale på en PC tilhørende Andersen.

I et brev politiet sendte til Oslo tingrett 15. juni i fjor gjorde de det klart at de på det tidspunktet mente Andersen hadde drept Sløgedal Paulsen. Andersen har imidlertid sagt hele veien i avhør at Kristiansen drepte Sløgedal Paulsen. Han sto hardnakket på dette, selv etter at Kristiansen ble frifunnet.

Nettavisen har også tidligere omtalt at eksperter fant nye DNA-spor fra Andersen som knytter ham til overgrep på begge jentene. I den nye Baneheia-etterforskningen er det ikke funnet DNA fra Viggo Kristiansen.

Den opprinnelige saken

Jan Helge Andersen ble i 2002 dømt til 19 års fengsel i Agder lagmannsrett for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8), og for medvirkning til voldtekt på Sløgedal Paulsen.

Han tilsto drapet på Sørstrønen, men ble frikjent for drapet på Sløgedal Paulsen. Andersen pekte ut Kristiansen som hovedmannen bak drapene, og retten dømte ham til 21 års forvaring for drap og voldtekt av begge jentene. I 2016 ble Andersen prøveløslatt etter å ha sonet 16 år fengsel, og etter at prøvetiden utløp i september 2019 var Andersen en fri mann.