Riksadvokaten vil granske Monika-saken

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem på Sotra i 2011.

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem på Sotra i 2011. Foto: (Politiet)

Etter all kritikken som er kommet mot politiet, vil Riksadvokaten innlede gransking av politiets håndtering av Monika-saken i Sund kommune, etter det NRK erfarer.

22.10.14 18:30

Oslo (NTB): Tre år etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død med et belte rundt halsen hjemme på Sotra, ble hennes tidligere stefar pågrepet for drapet.

Helt siden Monika ble funnet har mange ment at hun ble utsatt for en kriminell handling. Likevel ble saken henlagt i 2012, før den ble gjenopptatt våren 2014.

Nå varsler Riksadvokaten gjennomgang av påtalemyndighetens behandling av saken.

– Vi har bestemt oss for at den første delen av politiets arbeid i saken må undersøkes nærmere. Jeg kommer til å nedsette en arbeidsgruppe som får i oppgave å gjennomgå etterforskningen fram til saken ble besluttet gjenopptatt. Dette skjer i et læringsperspektiv, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til Aftenposten.


Kjempet for å få saken gjenopptatt
Morens bistandsadvokat, Stig Nilsen, sa til Nettavisen tirsdag at moren alltid har ment at datteren ble drept, og at de lenge hadde forsøkt å få gjenåpnet saken. I den forbindelse ble tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen hyret inn for å se på saken på nytt.

- Vi ble jo møtt med at min argumentasjon alene ikke holdt. Det er bakgrunnen til at vi hentet inn en erklæring fra Asbjørn Hansen. Det var hans rapport, sammen med anmodning om gjenopptakelse, som gjorde at saken ble gjenåpnet, sier Nilsen.


- Tragisk
Tidligere etterforskningsleder i Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen, sa tirsdag at den manglende etterforskningen er tragisk.

– Gjennom det som er kommet frem offentlig i denne saken, forstår jeg at det var noen som varslet om at det var mystiske omstendigheter allerede den gangen. Hvorfor ble ikke det fulgt opp? spurte han retorisk og fortsatte:

– Dette er tragisk, og det er ganske dramatisk at noe sånt kan skje. Hvorfor valgte man den gangen ikke å gjøre de politigrepene som det ble varslet om?


- Ingen festet lit til politiets forklaring
Lokalsamfunnet på Sotra har i flere år levd med følelsen av at Monika ble utsatt for noe kriminelt.

En av dem er tidligere ordfører i Sund og stortingsrepresentant, Ove Trellevik.

– Jeg har vært sterkt engasjert i saken siden 8-åringen ble funnet død for snart tre år siden. Svært mange i lokalsamfunnet var bekymret og synes det var underlig dødsfall, sier Trellevik til Bergensavisen.


– Jeg overbrakte mange bekymringsmeldinger fra folk i lokalsamfunnet. Det var mange som hadde vært inne på avhør. I etterkant kom de til meg og fortalte at de følte at de ikke hadde blitt tatt på alvor under avhør. Både jeg og mange i lokalsamfunnet ønsket at Kripos skulle engasjere seg i saken. Vi fikk beskjed om at det var samme kompetanse som satt i Bergen, sier Trellevik.

– Det var ingen her ute som festet lit til politiets forklaring at hun skulle tatt sitt eget liv.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag