RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riksadvokaten vil senke grensen for DNA-registrering

Oslo (NTB): For å lette arbeidet med å etterforske kriminalsaker, vil riksadvokat Tor-Aksel Busch at flere skal bli registrert i DNA-registeret.

I dag blir alle som er dømt til ubetinget fengsel i 60 dager eller mer registrert i det nasjonale DNA-registeret. I dag er det om lag 34.000 profiler i registeret. 23-åringen som er pågrepet etter drapet på Anja Weløy Aarseth, kunne pågripes og siktes etter få dager fordi etterforskerne fikk treff i dette registeret. 23-åringen er tidligere straffet flere ganger.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch tok allerede i januar til orde for å senke kravene til å bli oppført i registeret. I et høringsbrev som ble sendt ut, ba han om innspill til forslaget om at alle som blir dømt til ubetinget fengsel skal registreres. Dette vil innebære flere tusen nye domfelte årlig som vil bli stående i registeret hele livet.

Etter oppklaringen av drapet i Ålesund vil riksadvokaten at endringene trer i kraft senest 1. oktober.

- Håpet er at det skal gi enda flere oppklaringer i straffesaker. Ålesund-drapet nå nylig har gitt oss en god illustrasjon på hvor viktig DNA kan være, sier riksadvokaten til Bergens Tidende.

Endringen krever ingen lovendring ettersom loven, som ble vedtatt i 2007, åpner for at Riksadvokaten kan endre grensene for hvem som kan registreres. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere