*Nettavisen* Nyheter.

Riksantikvaren: - Lærdal-brannen er en tragedie

Lerdalsøyri (NTB): Et fredet anlegg fra 1840-årene og flere verneverdige hus i Lærdalsøyri skal være brent ned. Riksantikvaren kaller det dypt tragisk for Norges kulturarv.

- Først og fremst har brannen rammet mange familier og enkeltpersoner som er skadet og har mistet sine hjem. Brannen er også tragisk for vår kulturarv. Trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri er blant de aller viktigste trehusmiljøene i Norge, på linje med byer som Røros, Bergen og Gamle Stavanger, sier riksantikvar Jørn Holme.

Lærdalsøyri er med i NB-registeret, Riksantikvarens register over byområder av kulturhistorisk interesse. Det er 161 bygninger innenfor verneområdet, men brannen skal ikke ha nådd den aller eldste delen av den verneverdige trehusbebyggelsen.

Før brannen var det tre fredede hus i bygda. Nå har det ene, Synneva Eris hus/bakeriet, brent ned. Huset var fra 1840-årene og er egentlig to hus som er bundet sammen av vedskjul.

Det er kommunene som har det primære ansvaret for brannsikringen av vernede hus, mens Riksantikvaren skal gi råd og stille med sin ekspertrise. Lærdal kommune mottok rundt én million kroner i slike midler, som har gått til brannalarm i alle hus med direkte kontakt til brannvesen og til sprinkleranlegg og brannposter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag