Riksantikvaren har ikke pålagt Stortinget å verne

Både Halvorsens Conditori og stortingsrepresentantene har måttet flytte ut av de tradisjonsrike lokalene i Prinsens gate 26 i Oslo når Stortinget rehabiliterer naboeiendommen på Wessels plass.

Både Halvorsens Conditori og stortingsrepresentantene har måttet flytte ut av de tradisjonsrike lokalene i Prinsens gate 26 i Oslo når Stortinget rehabiliterer naboeiendommen på Wessels plass. Foto: (Stortinget)

Milliarddryss over Stortinget - hvorfor?

04.12.15 14:02

Oppussingen av Stortinget med tilhørende 250 meter underjordisk tunnel, har nå en prislapp på 1,45 milliarder kroner.

Kostnadene har stadig eskalert.

Les også: Her skal Stortinget bygge en 250 meter lang tunnel

Nettavisen har sett nærmere på hva som faktisk skjer over og under jorden - og hvorfor.

Gunnar Stavrum: Denne fasaden skal bevares stein for stein

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum stiller følgende spørsmål i sin blogg:

«Stortinget bygger mange ganger dyrere enn normalt fordi en mursteinfasade skal bevares. Hvorfor er den ikke bygget opp som en tro kopi?»

- Det skyldes Riksantikvarens pålegg ....

Stortingets direktør Ida Børresen forklarer dette slik i en mail til Nettavisen:

Klikk på bildet for å forstørre.

Direktør Ida Børresen. Foto: Jens Ove Kristiansen (TV 2 Nettavisen)

«For det første skal det rives og bygges nytt kontorbygg i Prinsensgate 26, som er en kostbar og komplisert operasjon. Dette skyldes blant annet Riksantikvarens pålegg om å bevare den 130 år gamle fasaden. Samtidig er det komplisert å rive, bygge og grave i Oslo sentrum.»

- Bygget er ikke fredet

Men det stemmer ikke helt, ifølge Riksarkivaren.

- Bygget er ikke fredet, men det er vernet gjennom Plan- og bygningsloven av Byantikvaren. Riksantikvaren har anbefalt en bevaring av fasaden, men aldri fremmet krav om dette. Et krav om bevaring fra vår side ville forutsatt at bygningen var fredet, noe den ikke er, sier avdelingsdirektør hos Riksantikvaren, Hanna Geiran, til Nettavisen.

- Hvorfor er det ikke mulig å bygge opp en langt rimeligere ny, men lik, kopi av Stortinget?

- Vi har kommet med anbefalinger i saken. Men vi har som sagt ikke fremmet noen krav om at fasaden skal beholdes, sier Geiran.

250 meter tunnel

De to andre årsakene Børresen mener fordyrer prosjektet er:

«Av hensyn til sikkerheten må Stortinget bygge nytt post- og varemottak under Wessels plass. Dette alene er på 1.600 kvadratmeter og skal ha plass til at store lastebiler kan kjøre inn og snu under bakkeplan. Dette er det andre store prosjektet.

Det tredje store prosjektet er utgravning av en fem meter bred og 250 meter lang tilførselstunnel som skal gå under bakken mellom Stortinget og en ny innkjørsel i Rådhusgata. I de underjordiske prosjektene skal det tas ut 23.000 kubikk masse for å etablere 3.000 kvadratmeter struktur under bakken.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.