RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riksarkivaren har fått alt fra 22. juli-kommisjonen

Oslo (NTB): Arkivet til 22. juli-kommisjonen ble fredag overlevert Riksarkivaren. Noe er tilgjengelig for offentligheten, mens andre deler låses ned i 30 år.

Lydopptak fra politiet og AMK-sentralen, e-poster og annen korrespondanse, samt en hel mengde øvrige dokumenter er blant materialet som nå tas hånd om av Riksarkivaren.

Fredag ble 22. juli-arkivet låst inne i et rom som ytterst få har tilgang til. Der vil materialet bli gjennomgått og sortert. Noe vil kunne være tilgjengelig for offentlig innsyn, mens graderte data skal låses ned i 30 år.

- Vi har fått hele arkivet fra 22. juli-kommisjonen. Ingenting er sladdet eller skjermet, men det er selvsagt satt klare begrensninger på innsyn, sier avdelingsdirektør Anne Mette Dørum i bevarings- og tilsynsavdelingen hos Riksarkivaren til NTB.

Sikkerhetsloven regulerer opplysninger som kan være til fare for rikets sikkerhet og opererer med fire nivåer: Begrenset, konfidensielt, hemmelig og strengt hemmelig. Beskyttelsesinstruksen begrenser innsyn av hensyn til enkeltpersoner og har to nivåer: Fortrolig og strengt fortrolig.

Selv om mye av materialet er unntatt offentlighet, vil Riksarkivaren vurdere søknader om innsyn fra journalister, forskere og andre interesserte. Reglene er de samme som 22. juli-kommisjonen hittil har forholdt seg til. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere