Gå til sidens hovedinnhold

Riktig diagnose, feil medisin

Norges fysioterapeut-forbund (NFF) frykter at omleggingen vil gå ut over pasientene.

GRORUD: Vi vet ennå ikke hvordan ordningen konkret vil se ut, men vi frykter konkurser og dårligere tilbud til pasientene, sier forbundsleder Eilin Ekeland.

Bisetning i statsbudsjettet

Hun håper ordningen kan bli mindre dramatisk med en gradvis omlegging.

Har det vært en tilstrekkelig politisk diskusjon?

Nei, vi har strevet med å få oppmerksomhet rundt saken. Den er redusert til en bisetning i statsbudsjettet, og dermed kan det ha sett ut som en liten ting. Jeg har møtt politikere som sier de ikke har skjønt saken, sier Ekeland.

Hun antyder at saken kan ha druknet i oppmerksomheten rundt finanskrisa.

Det er lagt opp til at kommunene får mer i rammeoverføringer. Men ettersom midlene ikke øremerkes, er vi redd de blir borte i det store sluket, sier hun.

Må øke driftstilskuddene

Håpet er likevel at flere fysioterapeuter vil få økt sine driftstilskudd til 100 prosent.

Jeg har snakket med mange fysioterapeuter over hele landet. Mange som har deltidsavtale med kommunen frykter at de ikke klarer videre drift hvis de ikke får økt størrelsen på avtalen med kommunen. Hele institutter kan gå konkurs. Det er allerede mangel på fysioterapeuter, og vi er redd dette vil svekke tjenesten ytterligere, sier hun.

Helseministeren mener å ha ryggdekning blant yrkesutøverne. Deler dere som fagforbund dette synet?

Vi er enige i diagnosen, men ikke medisinen. Kommunene har spekulert i ordningen, og splittet opp driftstilskuddene. Vi ønsker også at de skal ta ansvar. Men måten dette gjøres på, rammer fysioterapeutene på en slik måte at pasientens tilbud vil bli redusert, sier Ekeland.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn