RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rimelige student-bærbare

Sist oppdatert:
Studiene har begynt igjen, og behovet for en bærbar pc melder seg for mange. Vi gir deg de beste tilbudene.

Elkjøp har fått mye oppmerksomhet rundt sin bærbare datamaskin til under 4.000 kroner, som de spesielt retter inn mot studenter.

Ikke lurt å betale aller minst
Denne maskinen har stort sett blitt slaktet av alle som har vurdert den eller testet den, og har store mangler for å tilfredsstille grunnleggende behov – selv Elkjøp anbefaler at man går for noe dyrere.

Vi har bedt norske pc-butikker om å sende inn et tilbud på en bærbar datamaskin til maksimalt 8.000 kroner, og dermed havner man i et segment som er langt mer egnet til studenter.

Egner seg for studenter
Maskinene i denne prisklassen passer langt bedre til den jevne student, med blant annet trådløst internett integrert, mulighet for å bedrive bilderedigering, lagre større mengder med dokumenter – og ikke minst støtte for Windows Vista.

Alle maskinene vi har fått inn tilbud på denne gang har i tillegg DVD-brenner som standard, og alle maskinene har en skjerm i bredformat på 15,4 tommer med en oppløsning på 1280 x 800 punkter.

Mens vi tidligere har fått inn tilbud på maskiner i forskjellige vektklasser, veier alle maskinene denne gangen rundt 2,8 kilo.

Mye mer minne
Mens Elkjøps superbillige laptop er utstyrt med stusselige 256 megabyte med minne, har maskinene denne gangen blitt utstyrt med 512 og 1024 megabyte. Dette vil ha et betydelig utslag på datamaskinens hastighet, og ikke minst mulighet til å jobbe med programmer som Photoshop og Office 2007.

Se spesifikasjonssammenligning av alle maskinene her.(Oversikten kan bli forminsket i nettleseren. Har du Internet Explorer, trykk på ikonet nederst i høyre hjørne for å se oversikten skikkelig.)

Prosessorene varierer også kraftig mellom de forskjellige maskinene. Dell tilbyr beste prosessoren med sin dobbeltkjerneprosessor på 1,73 GHz.

Maskinen er for øvrig utstyrt med den største harddisken, sammen med PSdata, på 120 gigabyte. Det er også den eneste maskinen som til en viss grad kan spille 3D-spill med sitt skjermkort av typen Radeon X1300.

Oppdatering:Vi fikk først bekreftet fra Dell at maskinen ble levert med en gigabyte minne, men dette viste seg å ikke stemme. Maskinen leveres bare med 512 MB. Prisen stemte heller ikke, og havner på 7.990.

Masse tilleggsutstyr
PCutstyr har ikke satset på den kraftigste maskinen denne gangen, og har en AMD-basert Asus-maskin med Sempron-prosessor og 512 megabyte minne. De tar det likevel godt igjen med å levere den klart beste pakken med tilleggsutstyr.

Maskinen kommer blant annet med en ekstern harddisk på 250 gigabyte, bæreveske og en GSP-navigasjonspakke for bærbare pc-er. Maskinen er kanskje den som ser mest moderne ut, men er også den dypeste av maskinene.

Kraftpakke som er sølesikker
Datakjeden satser igjen på en Toshiba-maskin med en dobbeltkjerneprosessor på 1,66 GHz. Kombinert med 1024 megabyte minne er dette den nest kraftigste maskinen, men har sammen med PCutstyr den minste harddisken 80 gigabyte.

En viktig detalj på denne maskinen er at den har et tastatur som er laget for å tåle å få noe drikke sølt i tastaturet. Dette kan være viktig når du ved et uhell velter glasset med Cola over maskinen mens du skriver de siste setningene på oppgaven din klokken to på natten.

Maskinen blir for øvrig den billigste av alle maskinene hvis du henter den i butikken. Den er også den eneste som kommer med Pro-utgaven av Windows XP, noe som vil være en fordel for enkelte.

For den TV-glade
Multicom leverer igjen en datamaskin for dem som er glad i å se på tv. Deres ECS-maskin har integrert tv-tuner med fjernkontroll. Maskinen har i tillegg en kraftig enkeltkjerneprosessor fra Intel og en gigabyte med minne.

Slik tilleggsfunksjonalitet tar plass, og dermed er dette den tykkeste maskinen med sine fire centimeter.

Tynn og kraftig
PSdata leverer den tynneste maskinen av alle med sin Acer Aspire 5102WLMI. Selv om manskinen har den laveste klokkefrekvensen av alle maskinene, skal man ikke la seg lure: Maskinens dobbeltkjerneprosessor fra AMD er absolutt å regne med, og sammen med en gigabyte med minne så er den en real arbeidshest.

Den har også et noe bedre skjermkort enn maskinen fra Datakjeden og sammen med Dell har maskinen den største harddisken.

Ny vinner
Dell var i første omgang vinneren av denne sammenligningen, men etter prisjustering og halvering av minnemengden leverer ikke lenger Dell det beste tilbudet.

Dermed ble det også langt vanskeligere å utrope en vinner, da det er relativt jevnt mellom de andre tilbudene. Til slutt så fallt vi ned på tilbudet til PSdata som vi føler gir et godt balansert tilbud.

Se spesifikasjonssammenligning av alle maskinene her.

Er du derimot interessert i en maskin som har litt mer tilbehør, eller som ser mer moderne ut, så finnes det andre alternativer som passer deg bedre.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere