Ring gratis over internett

Foto: (Scanpix)

I alle fall nesten gratis. TV 2 Nettavisen forteller deg alt du trenger å vite om teknologien og mulighetene bak IP-forkortelsen.

15.03.04 08:16

Det har lenge vært mulig å ringe gratis over internett fra én PC til en annen. Men teknologien er ustabil og oppsettet ganske komplisert for dem som er mest opptatt av snakkingen, ikke teknologien bak.

Nå er muligheten kommet for å ringe fra en vanlig hustelefon til en annen, eller mobil for den saks skyld, over nettet. Og til andre fasttelefoner koster det deg ikke én krone.

Foreløpig er det bare ett selskap som tilbyr dette i Norge, nemlig Telio. Deres løsning vinner alle prissammenlikninger på telepriser.no, og viser mulighetene ved IP-telefoni.

Men hva er IP-telefoni?
Det er en teknologi som gjør det mulig å sende både tale, data og video via blant annet internett. Lyden sendes i pakkeform over nettverket, i stedet for via telefonlinjer slik de fleste har i dag. Dette kalles ofte Voice over IP (VoIP).

- Vi kaller det bredbåndstelefoni, fordi det er mange ulike ting, og vi vil ikke at det forveksles med internettelefoni. Vi har en fullservice fastnettjeneste til privatnettet. Har du en telefon i stua, kan du brukr den på normal måte, via vår adapter, sier viseadministrerende direktør i Telio, Rune Strømmen.

Slik gjør du det
Alt du behøver å gjøre, er å bruke en adapter dersom du vil fortsette å bruke din vanlige telefon. Da putter du én ledning fra adapteren inn i modemet, og den andre enden i telefonen din. Eller du kan få en egen IP-telefon.

Det eneste du trenger, er et abonnement – og bredbåndstilgang. Fordi det å sende tale over internett bruker mye båndbredde, må du ha minimum 128 kbps, men dette er noe de fleste bredbåndsoperatører har som minstemål.

Telefonen eller adapteren kan du ta med deg over hele verden og bruke der det finnes bredbånd, og telefonnummeret følger deg.

Reiser du på ferie til Spania og har leid deg et hus som har bredbåndtilgang, kan du pakke med deg adapteren eller IP-telefonen i kofferten. Venner kan ringe deg på ditt vanlig telefonnummer, og betaler bare lokal takst. Du kan også ringe hjem uten at det koster deg tellerskritt.

Dette koster det
Telio har tre ulike abonnement, hvor du får fra ett til tre ulike telefonnummer. For et vanlig ett-nummers abonnement, betaler du 159 kroner i måneden.

Det koster deg ingenting å ringe til andre norske fasttelefoner, uansett hvor lenge du prater. Til mobiler koster det 95 øre i minuttet, det er godt under for eksempel Telenors priser, og du slipper også et startgebyr.

Du ringer også hundre minutter gratis til fasttelefon i 32 andre land, hver måned. Ellers garanterer Telio at selskapet ligger over 25 prosent lavere enn Telenors satser til andre land.

Hvordan er kvaliteten på lyden i forhold til vanlig telefon? Hakker det mye?

- Vel, vi har snakket sammen via nettet hele denne tiden, har du merket noe forskjell? sier Rune Strømmen.

Det hadde journalisten ikke. Men det som kan skje, er at selve nettet brytes. De av oss som har bredbånd i dag, vet at det innimellom kan falle ut.

- Dette skal ikke skje, men vi vet at noen nett er bedre enn andre. Etter hvert som vi får erfaringer fra våre kunder, kommer vi til å anbefale nye kunder å skifte nett dersom de er på et vi vet er ustabilt.

I dag tilbyr Telio de samme tjenestene som andre telefonleverandører. Men fremtiden holder mange spennende muligheter.

Med IP-teknologien kan du også kjøre video over nettet, slik at du kan se den som ringer dersom telefonen din har stort nok display. Konferansetjenester, ruting av samtaler (slik at når eks-en ringer, går samtalen alltid til telefonsvarer) og viderekobling er også mulig.

Og når 3G kommer, vil vi nok se IP-telefoni på mobilen også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag