*Nettavisen* Nyheter.

Ring hjem fra flyet

Har du glemt å fortelle ektefellen eller kjæresten når du lander? Fra 2006 kan du trolig bruke din egen mobil og ringe hjem - fra flyet.

Flyfabrikken Airbus har nylig avsluttet – etter sigende med meget stor suksess – testflyginger hvor det ikke bare ble sendt SMS-er og e-post, men også ført samtaler mellom flypassasjerer og personer på bakken 32.000 fot under.

Testingen er ansett for å være det viktigste skrittet i å kunne tilby teknologi for vanlig mobiltelefoni fra fly, opplyser Airbus-konsernet.

Telemedisin
Flyfabrikken i Toulouse i Frankrike har utviklet programmene for denne type mobilkommunikasjonen i samarbeidet med telekommunikasjonsspesialisten Icarelink. Signalene fra mobiltelefonen ble først oppfattet av en mottaker, som deretter sendte dem gjennom en server. Denne rutet signalene via kommunikasjonssatellitten Inmarsat SWIFT64 til jorden, hvor samtalesignalene ble linket videre på vanlig måte.

Parallelt med testing av samtaler, ble det også foretatt andre former for høyteknologisk telekommunikasjon. Og noe av det mest avanserte var prøving med telemedisin – data- og bildekommunikasjon fra et simulert operasjonsrom om bord i flyet til et sykehus på bakken. Dette var en type testkommunikasjon som via sendeutstyret prioriterte ned all annen kommunikasjon fra flyet.

Må være rimelig
Formålet med Airbus’ utviklingsarbeid er ikke bare å sørge for at det er teknologisk mulig å gjennomføre mobiltelefonsamband mellom et passasjerfly og jorden. Det er også en betingelse at hver samtale skal bli så lite kostbar at det er kommersielt interessant. Derfor må man i flyene bruke utstyr som inneholder rimelig teknologi og som samtidig er kostnadseffektivt og fleksibelt i bruk.

Et utgangspunkt for samtaleprisingen er dagens nivå for internasjonal mobiltelefoni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.