RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STOR PÅGANG: Daglig leder Atle Fjeld (t.h.) og prosjektleder Øyvind Olsen i Killingmo & Tønsberg.
STOR PÅGANG: Daglig leder Atle Fjeld (t.h.) og prosjektleder Øyvind Olsen i Killingmo & Tønsberg. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Ringes ned av urolige hallbrukere

Sist oppdatert:
Torsdag og fredag formiddag hadde Killingmo & Tønsberg over 20 henvendelser fra halleiere som er bekymret for sikkerheten.

Bedriften, som både selger og produserer utstyr til landets idrettshaller, har merket stor pågang etter dødsulykken i Nannestad denne uken, der en sjuåring mistet livet etter å ha fått et håndballmål over seg.

Jobber med sikkerhet

– Henvendelsene har dreid seg om spørsmål om både sikring, vedlikehold og utstyr. Vi har også hatt flere kunder som nå har valgt å kjøpe inn helt nye mål etter den tragiske hendelsen i Nannestad, sier prosjektleder Øyvind Olsen til Romerikes Blad.

Ved Killingmo & Tønsberg selger de rundt 200 mål i året.

– Vi jobber kontinuerlig med å utvikle sikkerheten av utstyret vårt. Vi har systemer der målene festes i gulvet, og også sikkerhetsløsninger der målene festes permanent i veggen med mulighet til å heises opp og ned. Vi selger stadig flere av sistnevnte. Det vil si rundt 15 til 20 stykker i året, sier Olsen.

Målene kan kun heises opp og ned ved hjelp av en motor som styres fra en låsbar bryter i veggen. Dette gir en svært god sikkerhet.

– Når målene ikke kan flyttes manuelt, vil det heller ikke gi mulighet for at noen glemmer å sikre, sier Olsen.

PÅ VEGGEN: Stadig flere halleiere velger mål som kan låses fast til veggen.


Viktig med vedlikehold

– Opplever dere at kundene er nok opptatt av sikkerhet?

– Ja det er de. Derimot kan det nok være at det slurves med vedlikehold av utstyret. Vi anbefaler vedlikehold minst en gang i året, understreker Øyvind Olsen.

Innfører nye rutiner

I Lørenskog kommune har de etter ulykken i Nannestad gått gjennom alt av utstyr i idrettshallene. De vil nå vurdere en årlig utstyrskontroll av en ekstern leverandør. Til nå har mål og andre apparater blitt sjekket jevnlig av egne ansatte.

I tillegg endres reglementet for bruk av utstyr i kommunens idrettshaller.

– Det vil på mandag gå ut et brev til alle leietakerne i kommunale anlegg i Lørenskog som minner dem på hvilke krav vi stiller til leietakerne, og hvilket ansvar som følger med, sier virksomhetsleder for idrett og friluftsliv Magne Kjensli.

Se hvordan målene skal sikres her:


Må ta ansvar for å sikre
Lørenskog kommune er ansvarlig for sikkerheten i idrettshallene, men ansvaret for at sikringsutstyret tas i bruk er derimot leietakerne selv.

– Mye av utstyret flyttes på gjennom dagen. Derfor må brukerne selv stå ansvarlige for dette, sier Kjensli.

I Skedsmo kommune er en viktig del av instruksen for leie av anleggene at alt flyttbart idrettsutstyr er sikret før og etter egen aktivitet.

– Våre ansatte sjekker i tillegg den tekniske tilstanden av innfestningsordningene to ganger i uka. Vi vil nå skjerpe alle rutiner for sikring ytterligere, sier Anne-Berit Haavind, kommunaldirektør i Skedsmo kommune.

I Eidsvoll kommune må alle brukere av hallen ha et HMS-kurs for å få adgangsbrikke. – HMS-kurs gjennomføres av idrettskonsulent og vaktmester. Her inngår blant annet sikring av utstyr, sier assisterende rådmann Marthe Hoel. I Enebakk er idrettshallenes håndballmål låst til gulvet med godkjent løsning for å forhindre velt.

– Det har i dag fredag, vært en ekstra kontroll av denne låsmekanisme i våre anlegg, som et direkte oppfølgingstiltak etter hendelse i Nannestad, sier rådmann Kjersti Øiseth.

Les flere saker hos RB.no

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere