*Nettavisen* Nyheter.

Ringnes kan forsvinne fra butikker

Foto: Nils Collett Vogt (NA24)

Nå vraker Coop produktene i Sverige.

15.02.11 20:37

Carlsberg, som eier Ringnes, og Coop i Sverige har ikke greid å bli enige om volumer, priser og leveringsvilkår, med det resultat at Coop i Sverige ikke lenger selger Carlsbergs varer.

Coop samordner enkelte deler av sine kjøp av Carlsberg-produkter for de nordiske landene, men Carlsbergs varer kommer ikke til å bli fjernet fra norske Coop hyller med det første, ifølge Bjørn Kløvstad, informasjonsdirektør og samfunnskontakt i Coop Norge.

- Slikt skjer fra tid til annen. Dog ikke alltid med en så stor merkevare, sier han til NA24.

Men han opplyser om at det på lengere sikt kan få effekt på Coop Norges forhold til Ringnes i Norge, men at dette er lite sannsynlig i første omgang.

Dersom Carlsberg-produktene skulle ende opp med å bli fjernet fra hyllene, vil det ramme en haug av øl- og leskedrikksorter.

- Ingen fare
Kommunikasjonssjef i Ringnes AS, Nicolay Bruusgaard, mener imidlertid at det ikke er noen fare for forholdet mellom Ringnes AS og Coop Norge.

- Er dette noe som kommer til å påvirke forholdet mellom Ringnes og Coop Norge?

- Nei, det er det ikke, skriver Bruusgaard i en mail til NA24.

Pannordisk innkjøp
Coop samordner rundt 25 prosent av sine Carlsberg-kjøp.

- Det finnes et selskap som heter Coop Trading, hvilket gjør omkring 25 prosent av innkjøpene fra Carlsberg, til alle de nordiske landene samlet. Det resterende gjøres på nasjonale avtaler. Blant annet på grunn av forskjellige lovverk, sier Kløvstad.

Han trekker frem forskjellen på øl i butikk i Norge og Sverige som et eksempel. I Sverige kan butikkene kun selge øl med opptil 3,5 prosent alkohol styrke, mens alkoholgrensen er noe høyere i Norge.

På grunnlag av landbruksoppgjør og generell prisstigning forhandler alle de store aktørene innen dagligvare hvert eneste år om volumer, pris og leveringsbetingelser.

I etterkant av dette har flere mindre aktører i Sverige kommet på banen og klaget om at det er vanskelig å forhandle med Coop.

Kung Markatta, en liten nisjeleverandør av økologiske og melkefrie produkter, har ifølge Dagens Industri forhandlet med Coop om pris og leveringsvilkår i to år uten å komme frem til en avtale.

Ikke første gang
Det er heller ikke første gang Coop har røket uklar med større leverandører.

I 2004 greide ikke Coop og Kelloggs å bli enige om en avtale. Det resulterte i at endel av butikkene ikke solgte Kelloggs’ produkter i en periode.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.