RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riper i lakken

Du har sikkert opplevd det, en av favorittplatene får seg noen stygge skrammer og slutter å fungere. Men det finnes måter å redde den på.

Plutselig skjer det, CD-en med den beste musikken din begynner plutselig å hakke i spilleren. Når du tar den ut ser du at den har fått seg noen skikkelige riper. Hva nå? Er det bare å kaste den?


Tannkrem eller Zalo?
«TV 2 hjelper deg» har forsøkt å teste ut ulike måter å reparere ødelagte CD-er på. Et raskt søk på nettet ga oss tannkrem som et hett tips.

Andre mer vage myter sier at Zalo gjør samme nytten. Samtidig finnes det produkter som er spesiallaget for nettopp denne jobben. Her var det bare en ting å gjøre: Vi testet ut de forskjellige metodene.

Først ut var Zalo, som etter litt gnikking med et rent bomullstøy, etterlot seg en skinnende blank CD, men ripene var like tydelige. Og i spilleren gikk det dårlig; CD-en hakket like ille som før. Zalo hjelper nok mot fett, men mot riper må det sterkere saker til.

Så forsøkte vi med tannkrem. Uten slipemiddel vel og merke, da dette neppe ville gjort problemet mindre. Etter mye kliss og styr fikk vi polert CD-en med pastaen. Men heller ikke dette hjalp stort i spilleren, det var litt forskjell, men ikke nok til at det hjalp på lytteopplevelsen.

Disc Repair gjorde susen
Sist ut var produktet ”Disc Repair” som vi fant fram til etter litt leting. En liten tube med pasta som sa den skulle fikse alle ripene.

Ja vi satte i gang. Etter litt polering var det klart, men ripene var fortsatt like tydelige, og vi var svært skeptiske da vi la platen i spilleren. Men, det funket overraskende bra.

Ikke helt perfekt, men så var våre riper veldig dype og mange. Men CD-en spilte nesten helt fint etter behandlingen.

Dermed ser det ut til at det er håp for CD-er som har vært gjennom litt av hvert.

Les flere forbrukersaker på www.tv2hjelperdeg.no. Eller tips oss på hjelperdeg@tv2.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere