Gå til sidens hovedinnhold

Ris og ros til Huitfeldt

KrF er sterkt kritisk til forslaget som kan tvinge foreldre til delt bosted for barn ved samlivsbrudd. Venstre støtter barneministeren.

Oslo (ANB): - Jeg kan ikke se at det finnes situasjoner hvor domstolen vet hva som her er best for barnet. KrF er sterkt kritisk til forslaget fra regjeringen, sier KrFs Bjørg Tørresdal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag kunne ANB fortelle at baneminister Anniken Huitfeldt og regjeringen vil gå inn for å endre barneloven slik at det blir en snever adgang til å idømme delt bosted der det foreligger særlige grunner for det.

Les saken: Barn kan dømmes til delt bosted

Må avtales
Ut fra dagens lovverk kan domstolen bare avgjøre at barnet skal bo fast hos en av foreldrene. Det er ikke mulig å idømme delt bosted. Delt bosted kan bare avtales mellom foreldrene.

- Der foreldrene er sterkt uenige vil det være til det beste for barnet å bo i ett hjem. Barn trenger stabilitet og trygghet ved samlivsbrudd, ikke konflikt mellom foreldrene, sier KrFs talskvinne.

Hun mener at regjeringens opplegg bygger på et «paradoks og en selvmotsigelse» siden forslaget jo baserer seg på at det allerede foreligger en sterk konflikt mellom foreldrene.

Ønsker frihet
Venstres Trine Skei Grande støtter derimot Huitfeldts forslag.

- Jeg er glad for at regjeringen nå jobber med forslag som vil gi domstolene frihet til å velge den samværsløsningen som dommeren mener er til barnets beste, sier nestleder i Venstre Trine Skei Grande.

- Målet må selvsagt være å ha så gode familievern- og meklingsordninger at færrest mulig må ta i bruk domstolene i barnefordelingssaker, påpeker Trine Skei Grande.

Venstre-nestlederen mener likevel at det ikke kan utelukkes situasjoner der delt bosted vil være best for barnet.

- Venstre mener derfor at lovverket for barnefordeling må være nøytralt i forhold til hvor barnet skal bo ved samlivsbrudd, sier Skei Grande. (ANB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot