RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Risikabel netthandel med donorsæd

Sist oppdatert:
I Danmark er den første nettsædbanken nylig opprettet, og kvinner som ønsker det kan gjennomføre såkalt hjemmeinseminering. Leger advarer nå mot smittefare.

Tilbudet fra nettstedet hjemmeinsemination.dk er enkelt og greit. Bestill en porsjon sæd via internett og få den levert på døren via post eller bud.

For 1750 danske kroner kan dermed danske kvinner bestille sæden og gjennomføre såkalt hjemmeinseminering ved å sprøyte den tilsendte sæden inn i skjeden.

Forbrukerrådet og leger advarer nå mot denne type handel. Ifølge legene kan man ikke garantere at sæden er smittefri, og kvaliteten kan forringes kraftig under transport.

Overlege Erik Ernst på fertilitetsklinikken på Skejby Sygehus har i mange år vært konsulent for Danmarks største sædbank, Cryos. Ernst er blant dem som nå advarer mot nettkjøp av sæd.

- Man har som kjøper av sæden ingen reell garanti for at sæddonorene er undersøkt for kjønnssykdommer og arvelige sykdommer. Det er også en risiko for at en stor del av sædcellene går tapt under oppbevaring og transport i posten, sier Ernst til Jyllands Posten.

Enkelte grupper kvinner har derimot ikke tilgang til sædbanker som Cryos. Etter dansk lov har ikke enslige og lesbiske kvinner rett til å bli inseminert av en lege. Dermed er det oppstått et grått marked for sædhandel, skriver Politiken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere