RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riv pyramidene!

Sist oppdatert:
Norges mest kjente pyramidekonsept The 5 Percent Community (T5PC) er konkurs. Nå gjenstår det å finne ut hva som egentlig skjedde.

I gamle dager var pyramidespill enkle saker. Alle forstod at de øverste i pyramiden tjente penger, mens de på bunnen tapte.

Nå er pyramidebyggerner smartere. De sørger for å kamuflere pyramiden bak det som tilsynelatende er en legitim forretningsvirksomhet.

Dermed blir det vanskelig for myndighetene å gripe inn, og deltagerne klarer ikke å skille en pyramide fra for eksempel et system for nettverkssalg, slik mange kjenner fra såkalte home-parties.

Men hvis det ser ut som en pyramide og oppfører seg som en pyramide - ja da er det en pyramide og bør behandles deretter av Økokrim og påtalemyndigheter.

Realiteten er nemlig imidlertid ofte at virksomheten er ubetydelig i forhold til den virkelige pengestrømmen. Den skapes ved at det koster penger å bli med i systemet - penger som i stor grad samles opp i toppen av pyramiden.

Disse systemene lever ofte et lite synlig liv. Men ett av dem, The 5 Percent Community (T5PC), har de siste to årene blitt usedvanlig synlig, av flere grunner.

  • For det første ble systemet svært stort. Flere titalls tusen nordmenn deltok.
  • For det andre var mange av toppene erfarne forretningsfolk som bidro til å gi systemet et seriøst image (et image som ikke ville væ rt det samme hvis gründeren, den bedrageridømte Jim Wolden, hadde fortsatt som frontfigur).
  • For det tredje valgte T5PC å organisere et norsk aksjeselskap, som i vår offentliggjorde et foreløpig regnskap. Dette regnskapet gir et uvanlig innblikk i hvor mye toppene hentet ut av systemet fø r det kollapset.

Blant erfarne næringslivsfolk som tok ut millioner i lønn eller styrehonorarer finner vi Pål Roppen, Jørn Tagge, Åge Rege og Arne Longva.

Den tidligere toppen i Fremskrittspartiets Ungdom, Chim Kjølner, fikk ut 3,2 millioner kroner.

Nå jobber forbannede deltagere med et søksmål mot T5PC, i tillegg til at skattemyndighetene har begynt å se på saken.

Det er å håpe at man på denne måten kan finne ut hva som egentlig skjedde i T5PC, og at det blir avklart om noe straffbart har skjedd – og at det i så fall reageres kontant.

Hva mener du om The 5 percent company? Si din mening på TV 2 Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere