– Det er viktig å presisere at dette er ren tortur, sier Gro van der Meeren, forsker ved Havforskningsinstituttet til NRK.

De fleste krabbene vil dø en langsom død i løpet av en ukes tid, forteller van der Meeren, mens de som overlever er slått ut av konkurransen om mat og partnere.

Årsaken til problemet skal være at folk heller vil spiser klørne enn innmaten i krabbene.

Også Mattilsynet er kjent med problemet. De forteller at praksisen er ulovlig, og et brudd på dyrevelferdsloven.

Friede Andersen, seksjonssjef for fiskehelse og fiskevelferd ved Mattilsynet, sier til Nettavisen at de først og fremst er opptatt av å informere folk om at dette ikke er akseptabelt:

– Men når folk som burde vite bedre gjør dette, og bryter regelverket med viten og vilje, så er anmeldelse et alternativ, sier hun.

Hun forteller at folk kanskje har et litt forhistorisk syn på smerten fisk og krepsdyr kan oppleve:

– Før så man ikke på dette som dyr. Nå vet vi at krabber og krepsdyr også omfattes av dyrevelferdsloven, og vi vet mer om hva som påfører disse lidelser, forteller Andersen til Nettavisen.

Mattilsynet anmelder stadig forhold som bryter med dyrevelferdsloven, men har likevel fremdeles til gode å anmelde noen for akkurat dette, opplyser Andersen.

Hvis noen får en krabbe i garnet, mener Andersen at man skal kutte i garnet for å få dem løs uten å skade de:

– Dette har jeg gjort mange ganger selv, og det fungerer helt fint. Det viktige er at krabbene skal være uskadde, og da er det bedre å klippe i garnet og heller ordne det igjen. Og det er fullt mulig, sier Friede Andersen til NRK.