RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke-avtalen kan være ulovlig

Sist oppdatert:
Statens oppkjøp i Aker Kværner kan være et brudd på EU-rett, hevder jusprofessor.
- Dette er uhyre problematisk. Når myndigheter i andre land fremlegger avtaler med slike elementer, forsøker man som best man kan å skjule det som kan stride med EU-retten. Her er nettopp disse elementene hovedoppslaget når næringsmininsteren presenterte avtalen, sier Mads Andenæs, professor i EU-rett ved University of Leicester, til Dagens Næringsliv.

Til avisen sier den tidligere avdelingsdirektøren i Finansdepartementet at det er vilkår i Aker-avtalen som kan utgjøre et brudd på den frie kapitalbevegelsen og etableringsretten i EU. Et av problemene skal ligge i at staten, gjennom sin eierpost i Aker Kværner, får såkalt negativt flertall. Det kan gjøre det mindre attraktivt for andre investorer å gå inn på eiersiden, noe som ifølge Andenæs er slått fast gjennom flere EU-dommer. Han mener EØS' konkurransemyndigheter må se på saken.

- ESA må åpenbart se på denne saken, og gjennom Wallenberg-familiens deltagelese er det mer sannsynlig at også Europakommisjonen vil engasjere seg direkte i saken, sier han til DN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere