RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Paul Weaver, Nettavisen)

Røkke med ny finte

Sist oppdatert:
Sist ble det rabalder og Røkke latterliggjorde Sylvia Brustad. Nå prøver Røkke på ny vri.

Kjell Inge Røkke har en hemmelig plan om å tjene 18 milliarder kroner på to år. Sammen med konsernsjef Øyvind Eriksen ønsker den kjente investoren å doble verdiene i selskapet.

Første steg i i planen er at Kjell Inge Røkkes Aker Solutions skiller ut deler av selskapet i nye-Kværner. Dette selskapet som skal børsnoteres, og Røkke håper oppdelingen vil få investorene til å se hvilike verdier som ligger i selskapet, slik at verdien stiger.

Tatt Kværner-navnet
Dette nye selskapet har fått navnet Kværner, altså identisk med navnet på selskapet Røkke sikret seg på begynnelsen av 2000-tallet. Den gang omstrukturerte Røkke selskapet, la ned moderselskapet og overførte aksjene til Aker.

- Aker Solutions rendyrker sin kjernevirksomhet i separate selskaper. De nye fokuserte enhetene har en klar ambisjon om å vokse i sine respektive markeder: Kværner som et spesialisert EPC-selskap skreddersydd for å møte trender og kundenes behov i det globale EPC-markedet, og Aker Solutions som en totalleverandør av engineering, teknologier, løsninger og tjenester for oppstrøms olje- og gassindustrien, sier arbeidende styreformann i Aker Solutions, Øyvind Eriksen i en melding.

Det meldes også at Aker, gjennom Aker Holding, vil fortsette som en langsiktig investor i begge selskapene. Det betyr at staten automatisk blir storeier i det nye selskapet, gjennom sitt eierskap i Aker Holding.

Sist Røkke forsøkte på noen endringer i Aker Solutions ble det skikkelig baluba.

Full krangel
For et par år siden ble det klart at Røkkes Aker ASA solgte en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt to milliarder kroner. Mange mente at prisingen Røkke fikk var altfor god og at staten satt igjen med svarteper grunnet en elendig aksjonæravtale i Aker Holding AS.

Næringsminister Sylvia Brustad gikk hardt ut mot Aker ASAs og Røkkes håndtering. Også styrerepresentant Berit Kjøll i Aker Holding raste mot Røkke, og mente at staten var blitt lurt.

Etter flere uker i stillhet slo Røkke så tilbake på en pressekonferanse, der han blant annet apet etter dialekten til Brustad.

Da hadde Aker Solutions, etter enighet med staten, hyret inn UBS for å finne ut om prisen var OK. Deres konklusjon var nettopp det: Prisen som Aker Solutions betalte var fair. Det var imidlertid ikke konklusjonen til Pareto, som var hyret inn av Næringsdepartementet. De kom til at Aker Solutions hadde betalt opp til 600 millioner kroner for mye.

Regjeringen bøyde av når de fikk en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Men kjøpene var allerede gjennomført, og kunne ikke uten videre reverseres da staten, gjennom Aker Holding, allerede hadde stilt seg bak oppkjøpene.

Etter kritikken foretok Røkke og Giske endringer i aksjonæravtalen, slik at lignende situasjoner ikke skulle oppstå igjen. Den nye avtalen skal presisere hva som regnes som nærstående selskaper og hva som skjer hvis det er aktuelt med nærstående transaksjoner.

Betent konflikt
Staten ble eier i Aker Solutions i 2007 da Dag Terje Andersen var næringsminister. Han brukte 4,8 milliarder skattepenger på Røkkes selskap, for å sikre at selskapet fortsatt ville beholdes på norske hender, og at hovedkontoret skulle ligge i Norge.

For denne summen sikret Andersen staten 30 prosent av Aker Holding, som igjen eier 40,1 prosent av Aker Kværner. Røkke eier 67 prosent av Aker som er største eier av Aker Holding med 60 prosent, mens den svenske Wallenbergsfæren eier ti prosent.

Staten høstet saftig kritikk for kjøpet, blant annet for å ha kjøpt uten å ha benyttet seg av rådgivere og for å ha betalt overpris.

Dette blir Kværner
Det som skilles ut av Aker Solutions og inn i Kværner har tidligere blitt omtalt som Aker Contractors og skal være:

* Vesentlige deler av Aker Solutions-konsernets virksomhet innenfor forretningsområdet ED&S, inkludert virksomheten innenfor undersegmentet Field Development (FD), men ikke virksomheten innenfor undersegmentene MMO og Engineering (ENG)

* Aker Solutions-konsernets virksomhet knyttet til EPC Centre Houston og union construction -virksomheten i USA og Canada.

Prises til 5,5 milliarder
Fisjonering benyttes ofte som løsning på selskaper for å få frem det aksjonærene mener er mindre synliggjorte underliggende verdier.

Ved gjennomføring av fisjonen vil det utstedes vederlagsaksjer i Kværner til aksjonærene i Aker Solutions. Én aksje i Aker Solutions vil gi rett til én vederlagsaksje i Kværner. Vederlagsaksjene vil utgjøre 100 prosent av aksjene i Kværner per gjennomføringstidspunktet.

Fisjonen må godkjennes av aksjonærene i Aker Solutions på ordinær generalforsamling som vil finne sted 6. mai 2011, og er blant annet betinget av at aksjene i Kværner godkjennes opptatt til notering på Oslo Børs ved gjennomføring av fisjonen.

Etter gjennomføring av fisjonen vil det være cirka en milliard kroner i kontanter i Kværner. Med bakgrunn i dette, har Ernst & Young estimert en markedsverdi på Kværner på 5,524 milliarder kroner for eiendelene, rettighetene og forpliktelsene.

Basert på gjennomsnittlig aksjekurs for Aker Solutions fra og med 28. februar 2011 til og med 25. mars 2011, har styret i Aker Solutions besluttet en allokering av aksjekapitalen i Aker Solutions slik at 83 prosent av aksjekapitalen vil bli overført til Aker Solutions og 17 prosent til Kværner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest