RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ærlig og realistisk Obama

Foto: JEWEL SAMAD (AFP)
Sist oppdatert:
Fredsprisvinner Barack Obama er ærlig nok til å innrømme at krig av og til er nødvendig, og at fred krever rettferdighet og menneskerettigheter.

Nobels fredspris skal ikke utdeles den mest fredsommelige mannen i verden, men den som har gjort mest for fred i året som har gått.

Gjennom sitt foredrag gir årets prisvinner inntrykk av å være en realist som er villig til å bruke våpenmakt for å beskytte amerikanske interesser - men som også mener at fred ikke er fravær av væpnet konflikt, men en tilstand basert på rettferdighet mellom mennesker.

Les hele foredraget her:Her er hele Barack Obamas tale

Obama begynte med å adressere kritikken mot ham som prisvinner, spesielt at han får prisen samtidig som han leder verdens mektigste militærmakt i to kriger.

Obamas forsvar er at den ene ebber ut (Irak), mens USA opererer sammen med 43 andre land - blant dem Norge - i Afghanistan.

Men talen var ingen bortforklaring - tvert imot et begrunnet forsvar for at krig av og til er nødvendig.

- Mer og mer kommer vi til å bli stilt overfor vanskelige spørsmål om hvordan vi kan forhindre nedslakting av sivile av deres egen regjering, eller å stoppe en borgerkrig som gjennom vold og nød kan gjøre en hel region ustabil, sa Obama.

Obamas vei er fred gjennom å arbeide for menneskerettigheter, bekjempe miljøødeleggelser og for rettferdighet og et godt livsmiljø for enkeltmennesker: - En rettferdig fred innebærer ikke bare sivile og politiske rettigheter, men også økonomisk trygghet og muligheter, sa Obama, og la til at trygghet ikke finnes hvis ikke menneskene har nok mat, rent vann og medisiner for å overleve.

Løsningen er sterke internasjonale institusjoner, og støtte til menneskerettigheter og utvikling, ifølge årets prisvinner.

Obamas valg av referanser var spennende. Han var innom Røde Kors-grunnlegger Henry Dunant, Gandhi og Martin Luther King - men også tidligere amerikanske presidenter som Nixon og Reagan. Valget understreker balansen mellom maktrealisme og idealisme i den amerikanske presidentens verden.

Les også denne bloggen:I dag hyller vi Barack Obama

- Et eller annet sted akkurat nå ser en soldat at han er overmannet, men står fast på å beskytte freden. Akkurat nå venter en ung protestant på brutaliteten til hennes regjeringen, men har mot til å marsjere videre. Et eller annet sted i dag, bruker en fattig mor tid til å lære barnet sitt, som tror at verden er et ondt sted, at det fortsatt er rom for drømmer, sa Barack Obama.

Det klareste inntrykket etter Barack Obamas strålende tale er hvor bevisst han er på motsetningene mellom det å være verdens mektigste mann med en finger på verdens mektigste krigsmaskin - samtidig som han jobber for sine fredelige idealer. Det var en god tale fra en verdig prisvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere