RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ærlig og redelig om tsunami

Miniserien om flodbølgekatastrofen styrkes av knallgode, ærlige skuespillere og et redelig og påpasselig grep fra regissørens side.

Tsunami: The Aftermath – TV 3, onsdager.

I mai i fjor satt undertegnede og snakket med noen av de etterlatte som mistet sine kjære i terrorangrepet på United Airlines 93, flyet som styrtet i Pennsylvania. Deres tanker i ettertid var høyst ulike, men på spørsmål om hva de synes om at deres kjæres død ble dramatisert av en underholdningsindustri så kort tid etter hendelsen hadde en ting felles;

- Du må huske at vi blir minnet på dette hver dag, det er bare å brette ut avisen eller skru på TVen. Hva er en film oppi dette, sa de.

Slik antar jeg det også er for de norske familiene til de som døde i flodbølgekatastrofen i Thailand. Og å lage film av så nære menneskelige tragedier er risikabelt, det vet BBC og HBO og ikke minst regissør Bharat Nalluri. Så langt går de at den to episoder lange miniserien er utstyrt med en advarsel om at det her er lagt på fargeeffekter, lys og musikk for å dramatisere hendelsen.

Les hva lederen for støttegruppa etter de etterlatte sier om serien:

- Se den ikke alene

”Tsunami: The Aftermath” handler om fiktive personer, men bygger på intervjuer og observasjoner fra de overlevende slik at man føler seg ført rett tilbake til det man leste og så om flodbølgekatastrofen etter 2. juledag 2004.

Av den grunn føles serien veldig genuin og ærlig – samtidig som den tidvis også føles litt pussig. Som film eller miniserie er det veldig liten spenningskurve her, rett og slett fordi man vet hva som skjer.

Vi følger forskjellige personer. Et ektepar på fortvilet leting etter den lille datteren etter at pappa ikke klarte å holde fast, en hjelpearbeider som gjør sitt ytterste for å støtte både turister og lokalbefolkning, en røff og ambisiøs journalist, den britiske konsulen som mister helt oversikten og til slutt den thailandske kelneren som mister både hjem, familie og alt han har tjent.

Det handler om sorg, fortvilelse og avmakt. Men filmen retter også en harmdirrende pekefinger mot et ambassadepersonell som, enten av protokoll eller egenbeskyttelse, velger å forholde seg mer til London enn til Phuket. Og den er skarp mot turoperatørene, de store hotellkjedene og thailandske myndigheter som de mener både lot seg korrumpere og som tok seg til rette og overkjørte lokalbefolkningens klare rettigheter kun en uke etter tragedien.

”Tsunami: The Aftermath” blir en god oppsummering og påminnelse om hva som skjedde også fordi noen av Storbritannias beste skuespillere har takket ja til å være med i den.

Tim Roth er en rasende god og ganske betegnende journalist, Chiwetel Eijofor og Sophie Okonedo (”Hotell Rwanda) spiller et helt normalt par som opplever det verst tenkelige når datteren forsvinner, og Toni Collette er glitrende som hjelpearbeideren som i frustrasjon over tafattige og regelstyrte konsulen blir en handlingens mester.

Kanskje mest av alt viser ”Tsunami: The Aftermath” at ingen på noen måte er utstyrt til å takle en katastrofe av slike dimensjoner, selv om noen av de involverte her burde vært det.

Både Collette og Roth er nominert til Golden Globe for sin innsats.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere