RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rømte aksjefond under børsfall

Sist oppdatert:
Mens utlendingene beholder sine posisjoner på Oslo Børs, velger norske fondskunder å selge ut. Les mer her
Forvaltningskapitalen i norskregistrerte verdipapirfond ble i oktober redusert med 10,5 milliarder kroner, hovedsakelig som følge av fallene aksjekurser i oktober. Ved utgangen av måneden var forvaltningskapitalen 216 milliarder kroner, skriver Verdifondenes Forening.

I tillegg til dette valgte norske fondskunder å selge ut da Oslo Børs falt tilbake i begynnelsen av oktober.

Nettotegningen (tegning minus innløsning) utgjorde totalt minus 1,4 milliarder kroner i oktober, hvorav nettotegningen i aksjefond var på minus 3,8 milliarder kroner. Samtidig steg nettotegningen i pengemarkedsfond med 0,9 milliarder kroner, obligasjonsfond med 1,3 milliarder kroner og kombinasjonsfond med 0,3 milliarder kroner.

Solgte ut for 8,7 mrd.

Norske fondskunder solgte ut aksjefond for hele 8,7 milliarder kroner i oktober

- Netto innløsningen på 3,8 milliarder kroner kroner i aksjefond er uvanlig høyt. Det skyldes ekstraordinært store innløsninger på 8,7 milliarder kroner denne måneden. Brutto tegningen i aksjefond utgjorde 4,9 milliarder kroner kroner, hvilket er omtrent som normalt, skriver Verdipapirfondenes Forening.

Til sammenligning viser tall fra Oslo Børs at andelen utenlandske investorer på Oslo Børs var nærmest uendret i oktober.

Oktober var preget av kursfall, særlig i de nordiske aksjemarkedene. For eksempel falt Oslo Børs med 15 prosent fram til 19. oktober, men steg deretter igjen, slik at oktober måned endte med et kursfall på drøye 8 prosent.

- Innløsningene har vært størst i fond som investerer i norske og nordiske aksjer. Disse aksjemarkedene hadde gitt svært god avkastning i årets ni første måneder, og var blant dem som falt mest i oktober. Jeg tror mange ble nervøse, og valgte å innløse sine andeler ut fra en bekymring om reduserte gevinster, skriver adm. direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondene Forening i meldingen.

Gode norske fond

Så langt i 2005 har aksjefond vært et godt plasseringsalternativ. Særlig norske aksjefond har gjort det godt så langt i år.

* Norske aksjefond: 30 prosent
* Nordiske aksjefond: 20 prosent
* Europeiske aksjefond: 13 prosent
* Globale aksjefond: 10 prosent

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere