RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Robert L. Dear pekes ut som Colorado Springs-drapsmannen i skytedramaet ved en Planned Parenthood-klinikk fredag, der tre menneske rmistet livet.
Robert L. Dear pekes ut som Colorado Springs-drapsmannen i skytedramaet ved en Planned Parenthood-klinikk fredag, der tre menneske rmistet livet. Foto: Handout (Reuters)

Robert L. Dear pekes ut som drapsmannen i Colorado Springs

Sist oppdatert:
Lørdag identifiserte politiet 57 år gamle Robert L. Dear som mannen bak angrepet på et helsesenter i Colorado. Motivet er ennå ikke kjent.

Helsesenteret er drevet av organisasjonen Planned Parenthood, som er kontroversiell i USA fordi den blant annet tilbyr abort. Organisasjonen har et bredt helsetilbud til kvinner, og tilbyr også en rekke andre tjenester på sine klinikker.

Mannen som ifølge politiet stormet klinikken og begynte å skyte, er 57 år gamle Robert L. Dear.

Tre personer ble drept og ni såret av gjerningsmannen, som forskanset seg på helsesenteret i flere timer før han overga seg.

Les også: Tre drept etter skytedrama på aborttklinikk

Dear fremstilles for varetektsfengsling mandag, og holdes inntil videre fengsel uten mulighet for løslatelse mot kausjon.

Abortmotstandere har flere ganger demonstrert utenfor klinikken i Colorado Springs. Politiet har imidlertid ikke sagt noe om motivet for angrepet så langt.

The Denver Post melder at Dear sier han var alene om angrepet og at han nå samarbeider med politiet.

Overga seg

Angriperen var bevæpnet med en rifle da han gikk inn i helsesenteret og åpnet ild like før klokka 12 lokal tid, opplyser politiet.

Politiet rykket ut i stort antall og fulgte etter mannen inn i bygningen, og det kom til skuddveksling. Overvåkingskameraene i bygningen ble tatt i bruk til å spore gjerningsmannen. Etter hvert klarte politifolkene å få kontakt med angriperen, og klarte å overtale ham til å overgi seg. Da var det gått over fem timer siden skytingen begynte.

Da var to sivile og en polititjenestemann skutt og drept. De ni sårede, fem politifolk og fire sivile, er innlagt på sykehus. Tilstanden skal etter forholdene være god.

– Hatefull debatt

Politiet måtte gå fram forsiktig da de sikret bygningen fordi angriperen hadde tatt med seg «noen bager» inn på klinikken, og han etterlot seg også flere gjenstander utenfor. Alle disse måtte sjekkes med tanke på at de kunne inneholde bomber.

Lørdag morgen meldte det lokale politiet på Twitter at bygningen var sikker.

Presidenten for Planned Parenthood i Rocky Mountains-regionen, Vicki Cowart, mener en hatpreget debatt om abort i USA kan ha ledet fram mot drapene i Colorado Springs.

– Vi deler bekymringen mange amerikanere har, om at ekstremister skaper et giftig klima som fører til terrorhandlinger internt i dette landet, sier hun.

Våpenkontroll

USA må gjøre det vanskeligere for kriminelle å få tilgang til våpen, konstaterte president Barack Obama i en kommentar til angrepet.

– Vi må gjøre noe med den enkle tilgangen til krigsvåpen i gatene, til folk som ikke har noe med å bære dem. Punktum. Nok er nok, sier presidenten.

På tross av gjentatte drapstragedier og masseskytinger er det stor skepsis til å begrense tilgangen til våpen i USA. Den mektige våpenlobbyen og sterke krefter hos Republikanerne er sterke motstander av slike tiltak, og mener blant annet at folk må ha tilgang til våpen for å forsvare seg.

FLERE PERSONER ble reddet ut av abortklinikken i Colorado Springs.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere