RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Robert Mood kritisk til norsk beredskap

Oslo 20160510. Generalløytnant Robert Mood mottar Fritt Ords Pris for 2016 fra styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn under en tilstelning på Operaen i Oslo tirsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20160510. Generalløytnant Robert Mood mottar Fritt Ords Pris for 2016 fra styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn under en tilstelning på Operaen i Oslo tirsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere general Robert Mood mener at Norge har store svakheter med samfunnssikkerhet og beredskap.

Han reagerer på at justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) dagen etter terrorangrepet i Manchester sa til NRK at vi aldri hatt bedre beredskap i Norge enn vi har i dag, skriver Klassekampen.

– Påstanden fra statsråden er feil. Alle du snakker med i Beredskaps-Norge vil kunne fortelle en helt annen historie enn statsråden, mener Mood.

Mood trekker fram Riksrevisjonens rapport om objektsikring og de varslede kuttene i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som to eksempler på at regjeringens beredskapsarbeid har sviktet.

Riksrevisjonen har kommet med kraftig kritikk av både Forsvars- og Justisdepartementets beredskapsarbeid, og saken behandles fremdeles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I DSB fører regjeringens nedskjæringer til at prioritert beredskapsarbeid etter 22. juli må kuttes.

I 2015 la den såkalte ekspertgruppen for forsvaret av Norge fram en rapport om hvordan Forsvaret burde styrkes. Gruppa konkluderte blant annet med at regjeringsapparatet var dårlig forberedt på å håndtere en krise.

Mood viser til at utvalget anbefalte å opprette en egen enhet for krisehåndtering ved Statsministerens kontor.

– Utvalget slår tydelig fast at helheten i beredskapsarbeidet må løftes til Statsministerens kontor og at det derfra må styres helhetlig på tvers av sektorer for å få kraft i arbeidet og for å rette opp svakhetene, sier Mood.

– Dette er ikke fulgt opp, og det kan være et uttrykk for to ting: Enten lider beredskapsarbeidet av en alvorlig ansvarsfraskrivelse fra toppen, eller så er dette en alvorlig systemsvakhet som vi må ta tak i, mener han.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere