LOS ANGELES/OSLO (Nettavisen/NTB): Mueller ga onsdag en kort uttalelse, den første etter at han levert fra seg rapporten om den nesten to år lange Russland-granskingen.

Det var hans første offentlige uttalelse etter at han ble utnevnt som spesialetterforsker i mai 2017.

Mueller har i snart to år gransket anklager om russisk innblanding i 2016-valget og kontakter mellom Russland og Donald Trumps valgkampstab. Uttalelsen til Mueller ble varslet kort tid i forveien.

Muellers uttalelse ga ikke mye annet enn det som allerede stod i rapporten. Han påpekte blant annet at det ikke er slik at president Donald Trump er renvasket i rapporten

- Hvis vi hadde vært overbevist om at presidenten ikke gjorde seg skyldig i et lovbrudd, ville vi ha sagt det klart og tydelig. Men vi kom ikke til noen konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et slikt lovbrudd, sa Mueller i sin korte redegjørelse.

74 år gamle Mueller varslet at han nå forlater justisdepartementet.

- Grunnlovsstridig å tiltale

Spesialetterforskeren sa at det underveis i granskingen ikke var snakk om å anklage president Donald Trump for lovbrudd. Dette er i tråd med departementets etablerte retningslinjer om at en president ikke kan tiltales mens han innehar embetet som landets øverste leder.

- En president kan ikke bli tiltalt for et føderalt lovbrudd mens han sitter som president. Det er grunnlovsstridig, sier han.

President Donald Trumps umiddelbare reaksjon var at «saken er avsluttet».

- Ingenting endres fra Mueller-rapporten. Det var ikke tilstrekkelige bevis og derfor, i vårt land, er presidenten uskyldig, skriver Trump på Twitter.

Det har vært hevdet fra flere med nær tilknytning til Det hvite hus at president Trump forsøkte å overtale tidligere FBI-sjef James Comey til å legge bort granskingen av det såkalte Russland-sporet og handlingene til tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Dette ville i så fall kunne være et forsøk på å hindre rettens gang.

Mueller sier blant annet at agenter i det russiske militæret angrep det amerikanske politiske systemet i et forsøk på å blande seg inn i valget.

Lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, sier det nå er opp til Kongressen å svare på «Trumps lovbrudd, løgner og andre overtramp», siden Mueller ikke kunne forfølge dette.

- Ingen, ikke engang presidenten i USA, er hevet over loven, sier Nadler.

Vil ikke avgi vitnemål

Det har vært spekulert i om Robert Mueller vil bli nødt til å avgi vitnemål for Kongressen, men det er ikke noe spesialetterforskeren er interessert i.

- Jeg finner det ikke riktig å gå lenger inn i dette enn det som jeg har sagt i dag, og det som står i vårt skriftlige materiale, sa Mueller

Hvis han blir stevnet, vil han ikke gi andre opplysninger enn dem som står å lese i rapporten. Han sier også at innblandingen i presidentvalget er et forhold som bør tiltrekke seg alle amerikaneres oppmerksomhet.

Mueller har i snart to år gransket anklager om russisk innblanding i 2016-valget og kontakter mellom Russland og Donald Trumps valgkampstab.