Florida-mannen Robert Scott Palmer har innrømmet at han sto i frontlinjen da flere hundretalls Trump-tilhengere gikk til fysisk angrep og stormet Kongressbygget 6. januar. Palmers handlinger på denne bekmørke dagen var godt dokumentert gjennom video- og bildemateriale.

54-åringen var iført en stars & stripes-jakke og en cap med påskrift «Florida for Trump» da han lyttet til daværende president Donald Trumps flammende tale om valgjuks tidligere på dagen. Deretter slo han følge med massene opp til Kongress-bygget.

Fredag forrige uke ble Palmer dømt i en føderal domstol i Washington D.C. til fengselsstraff på over fem år. Dette er hittil den strengeste straffen som noen i Kongress-stormingen er idømt.

Palmer fikk til og med strengere straff enn den verdenskjente «Qanon-sjamanen», Jacob Chansley, som ble idømt 41 måneder i fengsel.

Les også: Pensjonerte militærtopper advarer Pentagon: - Vi frykter «totalt sammenbrudd» i 2024

Norsk advokat: - Dommen var litt streng

Palmers forsvarsadvokat, stavangermannen Bjørn Brunvand, sier det er en helt spesiell grunn til at hans klient ble idømt en såpass streng straff.

- Jeg synes dommen var litt streng. Grunnen til at han fikk så streng straff var fordi han gjorde visse ting som ikke var så bra mens han ventet på straffeutmålingen. Han hadde spurt om å få penger fra noen høyrevridde grupper på internett. Det var uproblematisk i seg selv, men han løy også om saken. Istedenfor å si at han var skyldig, sa han til denne gruppen at han hadde forsvart seg selv mot politiet. Mens i realiteten var det han som gikk til angrep på politiet, sier forsvarer Bjørn Brunvand til Nettavisen.

- Dermed var det vanskelig for dommeren å akseptere at han faktisk erkjente straffskyld (accept responsibility), noe som er veldig viktig i USA. Hvis det ikke hadde vært for dette, ville han ha fått en fengselsstraff på under fire år, og ikke fem år og tre måneder, sier Brunvand.

Brunvand sier hans klient ikke vil anke utfallet til en høyere rettsinstans. Dermed blir dommen på 63 måneders fengselsstraff stående som rettskraftig.

- Det har ingen hensikt å anke dommen. Ingenting positivt vil komme ut av en ankesak, sier han.

Les også: Dramatiske bevis i SMS fra Trump jr.: «Han må fordømme denne dritten ASAP»

- Han er dømt for vold mot polititjenestemenn. Han sprayet med et brannslukningsapparat og kastet apparatet og en planke mot politiet. Han var også i ferd med å kaste en spydlignende gjenstand, men ble stanset av politiet som skjøt på ham med gummikuler. Dette skjedde på trappene på utsiden av Kongressbygget, sier Brunvand.

- Han ville hjelpe presidenten

Palmer hadde sendt et brev i til dommeren i forkant av straffeutmålingen, der han hevdet å ha blitt lurt av Trump. I brevet skriver Palmer at han hadde kommet til en erkjennelse om at Trump og hans allierte hadde løyet til sine tilhengere ved å «spytte ut falske påstander om at valget var stjålet og at det var "vår plikt" å stå opp mot tyranni,» skriver The New York Times.

«Ikke skjønte jeg at det i virkeligheten var dem som var de tyranniske, som desperat prøvde å holde seg fast til makten for enhver pris. Til og med ved å skape et kaos som de visste ville skje med en sånn retorikk».

- Hva tror du er grunnen til at din klient valgte å storme Kongressen, Brunvand?

- Jeg tror han gjorde det fordi han trodde på det Trump sa om valgfusk og at valgresultatet var svindel, og at han ville hjelpe presidenten med å få tilbake makten ved å sørge for at den formelle godkjenningen av valgresultatet i Senatet ikke ble gjennomført.

- Det har han forklart til meg og til dommeren. I begynnelsen skyldte han ikke på Trump, men nå sier han selv at han er frustrert og sint på Trump, og føler at han ble løyet til om valgresultatet, sier forsvareren.

Les også: Dysfunksjonell stab i Det hvite hus: - Kamala Harris er en bøllete sjef

- Mener klienten din at han handlet på direkte ordre fra Trump?

- Nei, ikke på direkte ordre. Men Trump talte til forsamlingen rett før stormingen og oppmuntret dem til å dra opp til Kongressen. Det er helt klart at Trump oppildnet til det som skjedde. Trump og kretsen rundt ham, som for eksempel Rudy Giuliani, hadde allerede fremmet påstanden om utstrakt valgfusk i presidentvalget gjennom hele november og desember. Min klient sier han ikke lenger tror på dette, sier Brunvand.

Dommeren har imidlertid uttrykt skepsis under rettssaken til hvorvidt Palmers anger er ektefølt.

- Jeg vet ikke om din anger er ekte eller ikke. Jeg håper virkelig det, og det høres sånn ut, sa dommer Tanya Chutkan, ifølge nettstedet Law & Crime.

- Kanskje du angrer, kanskje ikke. Det har jeg ingen kontroll over. Men det er måten man gjenreiser seg etter sine feilgrep at man viser sin sanne karakter, sa dommeren.

- Håper det er siste gang jeg har en sånn sak

Brunvand har bodd i USA i 40 år. Nå bor han i Clearwater i Florida. Han har praktisert som amerikansk forsvarer i 32 år, men har aldri vært borti en lignende sak som denne.

- Jeg har hatt veldig mange alvorlige saker. Jeg har hatt drapssaker hvor det har vært spørsmål om dødsstraff. Jeg har hatt alvorlige narkotikasaker og svindelsaker. Men denne saken er helt unik. Jeg håper det er siste gang jeg har en sak som denne, sier han.

- Det er helt utrolig. Jeg forstår det ikke. Men vi så at det skjedde, sier han om angrepet på Kongressen.

Snart ett år etter er det over 700 personer som er tiltalt i forbindelse med Kongress-stormingen.

- Det er fortsatt nye arrestasjoner hver eneste dag, sier Brunvand.

Les også: Eksperter rangerer USAs beste og verste presidenter

Brunvand legger ikke skjul på at han er bekymret for at Trump vil kunne gjenvinne presidentmakten i 2024.

- Jeg tror det er en fare for at Trump kommer til makten igjen. Jeg håper ikke det vil skje, men jeg ser så mange amerikanere som støtter ham og som synes at han er fantastisk. Hvis jeg skriver noe negativt om Trump på sosiale medier, er det massevis av folk som forsvarer ham og sier at han er fantastisk. Og de tror på at valget ble stjålet. Jeg blir veldig nervøs når jeg ser dette, sier han.

- Det er stadig flere politiske analytikere som sier at det amerikanske demokratiet står i fare. Hva mener du, Brunvand?

- Jeg synes demokratiet sto i fare allerede da Trump ble valgt i 2016. Og jeg var nervøs for at han skulle innføre Martial law (militær unntakstilstand) etter valgnederlaget i 2020 for å holde på makten. Trump tenker bare på én person, og det er ham selv.

Les også: Dramatiske bevis i SMS fra Trump jr.: «Han må fordømme denne dritten ASAP»

- Vanskelig barndom

Palmers ugjerninger ble som nevnt godt dokumentert. Det var heller ingen stor kunst å identifisere ham, ettersom han stilte med fullt navn i et TV-intervju kort tid før stormingen, noe denne videoen viser.

The Huffington Post klarte å identifisere ham bare noe uker etter angrepet, noe som førte til at Palmer meldte seg til politiet.

Palmer har under rettssaken bedt om at hans vanskelige barndom skulle gi ham formildende omstendigheter i straffeutmålingen, noe den føderale dommeren Tanya Chutkan blankt avslo.

- De vanskelige omstendighetene under barndommen er ikke grunnen til at han valgte å dra til Kongressen, sa Chutkan under rettssaken.

- Palmer likte ikke resultatet av presidentvalget og han ønsket ingen maktoverføring fordi hans kandidat tapte, sa Chutkan, som ble utnevnt som føderal dommer av tidligere president Obama.

Palmer argumenterte også med at «arkitektene» bak Kongress-stormingen ikke er straffeforfulgt, noe dommer Chutkan mener er helt irrelevant for straffeutmålingen.

- Du har et poeng. Kanskje dem som planla dette ikke er tiltalt. Men det er ingen grunn til at du skal få en lavere straff, konkluderte dommeren.