Gå til sidens hovedinnhold

Roboter tar over eldreomsorgen

Frem til nå har det japanske privatmarkedet for roboter stort sett dreid seg om mekaniske kjæledyr. Men om kort tid kan japanske pensjonister slippe inn en hjemmehjelp i metall.

Roboter som kan hjelpe til i huste med vasking og støvtørking skal allerede være på markedet, men ennå er verdien på omsetningen av disse hjelperne beskjedne 4 milliarder dollar i året.

Analytikere tror derimot på en kraftig vekst i de nærmeste årene. Beregningene lyder på 14 milliarder dollar i 2010, og 40 milliarder i 2040.

Som i Europa blir befolkningen i Japan stadig eldre, og dette er en av årsakene til at forventningene til salget av husholdningsroboter er så høye.

Det er ventet at 36 prosent av Japans befolkning er 65 år eller eldre i 2050, sammenlignet med 19 prosent i dag. Med så mange eldre frykter mange at det vil bli umulig å tilby et tilstrekkelig antall pleiehjemsplasser, og her kommer robotene inn i bildet.

I dag koster en japansk robot som kan hjelpe til med husvasken 50 000 dollar. Med økt etterspørsel og påfølgende produksjonsvekst er det derimot ventet et kraftig prisfall på hushjelpen, skriver IDG.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut