Gå til sidens hovedinnhold

Robotgressklippere farlig for pinnsvin

Organisasjonen Pinnsvinhjelpen advarer folk mot å bruke robotgressklippere om natten, de melder om flere skalperte pinnsvin.

– De blir barbert, og noen ganger går det så dypt ned i huden på dem at de må avlives, sier Åse Salte Borgen, hjelper i Pinnsvinhjelpen i Rogaland. Hun legger til at det er vanskelig å si om skadene skyldes manuelle kantklippere eller roboter.

– Men vi har gått ut med varsel til hageeiere og bedt dem om å bruke robotgressklippere på dagtid, ettersom pinnsvin er mest aktive på kveldstid og om natten, sier Borgen.

Får hodet kappet av

Pinnsvin har en tøff hverdag, sier veterinær Hege Thorsen, ved Troll dyreklinikk. Om det ikke er biler eller sneglegift, så er det gressklippere. Hun så først kuttskader påført av gressklippere i England.

– Da jeg jobbet der fikk vi inn mange pinnsvin med denne typen skader. De fleste får rett og slett hodet kappet av og dør med en gang, sier Thorsen.

På klinikken i Bergen får de inn mange pinnsvin hver uke av ulike grunner, men det er mest unge dyr som har mistet moren sin og trenger mating.

Også i Sverige har distriktsveterinærer slått alarm om pinnsvin som blir skalpert av gressklippere.

Enorm livsvilje

Tidligere i sommer fikk dyreklinikken inn et pinnsvin som var alvorlig skadd etter et gressklipperangrep.

– Halve ansiktet var kuttskadd. Fra nakken og ned på skallebeinet var huden flerret forover, og vi klarte ikke redde øye og øre på den ene siden, sier Thorsen.

Stort sett blir pinnsvin med så store skader avlivet, men dyret hadde stor appetitt.

– Dyr som har smerter spiser ikke, og derfor bestemte vi oss for å prøve å behandle det. Pinnsvin har jo en enorm vilje, sier klinikkassistent Conny Petterson.

Det lille dyret slapp operasjon, men fikk behandling på klinikken i to uker, før det fikk bli med Petterson hjem. Der har hun nå bodd i to måneder, sammen med to andre pinnsvin.

– Hun har ikke fått piggene igjen og ser bare på ett øye, men hun er i god form, sier Petterson.

Hjelpere over hele landet

Dersom du finner et skadd pinnsvin, bør du ta kontakt med Pinnsvinhjelpen, de har hjelpere over hele landet, fra Bodø til Lindesnes. Men før du ringer anbefaler organisasjonen at du legger dyret i en eske, og legger et håndkle over sånn at det kan gjemme seg.

– Så finner vi hjelpere lokalt som enten tar dem med til veterinær om det er behov for det eller prøver å pleie dem selv, sier Borgen.

Målet er alltid å få dem ut i naturen igjen. (©NTB)