Røde Kors: – Opp mot 13.000 migranter til Østerrike

Tusenvis av migranter kom lørdag til Østerrike. Tidligere i uken kom denne gruppen med syrere. De hadde reist sammen siden de krysset Middelhavet.

Tusenvis av migranter kom lørdag til Østerrike. Tidligere i uken kom denne gruppen med syrere. De hadde reist sammen siden de krysset Middelhavet. Foto: Zohra Bensemra (Reuters)

Presset har igjen havnet på Østerrike, som lørdag tok imot opp mot 13.000 migranter, ifølge Røde Kors. Flere av dem har blitt skysset rett gjennom naboland som Ungarn og Kroatia.

Østerriksk politi anslo lørdag kveld at det ville komme 10.000 flyktninger og migranter til landet, og de har foreløpig ikke bekreftet opplysningene fra Røde Kors.

Ungarn, som har fått kraftig kritikk for grensegjerdene landet setter opp, har sagt at landet vil «forsvare sine grenser» mot strømmen av flyktninger og migranter.

Skysses videre

Likevel snudde de på flisa fredag og begynte å transportere tusenvis rett gjennom landet og til den østerrikske grensen for å få dem vekk fra eget territorium så raskt som mulig. Ifølge østerriksk politi er det snakk om minst 6.700 personer.

Ungarn reagerte svært skarpt da Kroatia gjorde noe lignende. Kroatia sa først de vil la folk passere fritt, men ble etter hvert overveldet og satte opp busser og tog til grensen mot Ungarn. 1.500 personer ble også sendt til Slovenia.

Mens Slovenia og Ungarn er en del av Schengen, står Kroatia utenfor den passfrie sonene.

– Vi skal ikke bli Europas flyktningsenter, sier den kroatiske statsministeren Zoran Milanovic.

Les også: - Derfor tar vi ikke i mot en eneste syrisk flyktning

Flere krysser havet

På grensen mellom Slovenia og Kroatia har det begynt å dukke opp telt hvor lokale og utenlandske frivillige deler ut mat, vann og klær.

– Det er sjenerøst av dem. Det må være et sjokk for dem å se tusener komme på denne måten, Det er jo ikke en normal situasjon, sier Khaddam Ghaiath, en tidligere tollfunksjonær fra Syria som reiser sammen med sin 70 år gamle mor.

Hittil i år har nesten 474.000 foretatt den farefulle ferden over Middelhavet, ifølge den internasjonal organisasjonen for migrasjon (IOM). Bare siden juni har en kvart million mennesker søkt asyl i EU.

Den italienske kystvakten sa lørdag at den har plukket opp over 4.500 mennesker utenfor kysten av Libya. Det norske skipet Siem Pilot plukket opp 336 migranter utenfor Hellas lørdag morgen. Rolig vær førte til at flere forsøkte å krysse havet til Europa.

Les også: 5.200 asylsøkere til Sverige på en uke

Schengen under press

I tillegg til at de østlige og de vestlige EU-medlemmene er uenige om hvordan den største flyktningstrømmen i Europa siden andre verdenskrig skal håndteres, er Schengen-systemet med fri bevegelse over de indre grensene under press.

Tyskland er ventet å ta imot opp mot en million asylsøkere i år, men utenriksminister Thomas de Maizière sier EU i fremtiden må sette et tak på hvor mange de skal ta imot og sende resten tilbake til et trygt land i nærområdet.

– Vi kan ikke ta imot alle som rømmer fra konflikter eller fattigdom og ønsker å komme til Europa eller Tyskland, sier Maiziere i et intervju med Der Spiegel.

Les også: Solberg: – Sammenbrudd i Schengen-systemet

Millioner i naboland

Tirsdag er det duket for et nytt innenriksministermøte i EU, fulgt av et krisetoppmøte onsdag. EU-kommissær Johannes Hahn sa lørdag at unionen vurderer å bruke «opptil en milliard euro» på tiltak som skal oppmuntre syriske flyktninger i Tyrkia til å bli i landet.

Nesten halvparten av de fire millionene som har flyktet fra Syria, befinner seg i Tyrkia. Ytterligere en million er i Libanon, mens minst 600.000 oppholder seg i Jordan. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.