- Det er imponerende å se hvordan ukrainere hjelper ukrainere, sier Jørgen Haldorsen, utenlandssjef i Norges Røde Kors, til Nettavisen. For få dager siden kom han tilbake fra en reise vest i Ukraina, og nå koordinerer han arbeidet med de mobile helseklinikkene. Disse kommer til å få mange lokalt ansatte.
- Unge og eldre gjør en innsats
- Vi besøkte byene Ternopil og Khmelnytskyj. Her så vi hvordan vanlige ukrainere, unge og eldre, gjør en innsats for å hjelpe flyktninger og krigsskadde. De gjør en stor jobb, lager mat, samler inn klær og utstyr, registrerer folk som kommer østfra. Det er mye energi, og arbeidet skjer med et smil, til tross for den alvorlige situasjonen, sier han.
Han sier inntrykket er at folk i Ukraina opplever det som en plikt å bidra.
- Noe av det første de gjør er å rekke opp hånda og melde seg som frivillig. Det er imponerende, sier han. Khmelnytskyj er en universitetsby og mange studenter har kastet seg inn i hjelpearbeidet, forteller han.
Les også: Her sender russerne av gårde flere missiler fra Svartehavet
Store humanitære behov
Han sier folk frykter at frontlinjen skal rykke vestover, men at det enn så lenge ikke er aktiv krigføring på bakken i disse områdene. Det er likevel store humanitære behov med internt fordrevne i disse byene.
Nyhetsstudio: Siste nytt om Ukraina
- Livet går videre. Folk forsøker å skape en slags normalitet. Det er folk i gatene, noen går på kafe, noen handler. Det er høy beredskap, og luftvernsirenene uler, men folk forsøker å ha noen rutiner i hverdagen, sier Haldorsen.
6,5 millioner internt fordrevne
Krigen i Ukraina har utløst en flyktningestrøm Europa ikke har sett maken til siden 2. verdenskrig. FN anslo denne uken at 3,7 millioner mennesker har forlatt Ukraina, mens ytterligere 6,5 millioner er internt fordrevne.
Haldorsen er direktør for internasjonale programmer og beredskap i Norges Røde Kors. I forrige uke uke kjørte han og to andre fra Lublin i Polen og inn i Ukraina forbi Lviv og videre 300 kilometer til nevnte Ternopil og Khmelnytskyj. Det er her Røde Kors planlegger å sette opp noen av sine mobile helseklinikker.
- Rundt 350.000 flyktninger har kommet gjennom Khmelnytskyj. 85.000 har blitt igjen, ifølge lokale helsemyndigheter. Det er internt fordrevne som er litt usynlige i bybildet. De fleste har et nettverk og har familie eller venner de kan bo oss. Av de som har kommet er det rundt 3000 som er skadet i krigen. Det er sykehus i byen, men det er behov for støtte, og det er blant annet behov for ambulanser til transport av pasienter, sier Haldorsen.
- Veldig usikkert
Selv om Ukrainas naboland har opplevd stor pågang av flyktninger, understreker han at hjelpebehovet fortsatt er størst inne i Ukraina. Han sier hjelpeorganisasjonene er svært bekymret når det gjelder tilgangen på humanitær hjelp øst der det har vært vanskelig å få på plass trygge korridorer for å få folk ut og nødhjelp inn.
-Det er veldig usikkert hvordan ting vil utvikle seg. Det som er sikkert er at dette vil kreve oppmerksomhet over lang tid. Vi må tenke kortsiktig og langsiktig på samme tid. Vårt fokus nå er å fortsette innsatsen. Vi har allerede sendt inn 20 til 30 tonn med nødhjelp og kirurgisk materiell for krigsskadde og sender over helgen inn et eget team for å lede arbeidet vårt med lokale Røde Kors til byene i vest, sier Haldorsen.
Norges Røde Kors har fire delegater, to av dem norske, når Røde Kors internasjonalt nå leder responsen i Ukraina. En av dem er helsearbeider, en annen jobber med kommunikasjon.
- Søndag reiser teamet vårt nedover, sier han. Vi kommer også til å ansette mange ukrainere framover. Det er viktig for oss at folk snakker språket og har erfaring fra Ukraina, sier han.
Les også: Flyktet til Norge med hunder: - De er familiemedlemmer