*Nettavisen* Nyheter.

Røde Kors presset til å frakte væpnet politi

Bergen (NTB): I strid med sitt eget prinsipp om nøytralitet fraktet Røde Kors bevæpnet politi med båt til Utøya dagen etter terroraksjonen i fjor.

I en intern evalueringsrapport etter 22. juli heter det at både rollene og prinsippene til Røde Kors ble utfordret av forespørselen om å frakte bevæpnet politi til Utøya, skriver Bergens Tidende.

Det var dagen etter terrorangrepene at innsatslederen i politiet ba om å få bruke en Røde Kors-båt til å frakte bevæpnet politi til Utøya. Operativ leder i Buskerud Røde Kors Hjelpekorps, Tommy Ødegård, sa først nei.

- Røde Kors er en upartisk og ubevæpnet organisasjon. Å transportere våpen under Røde Kors-flagget ville bryte med våre prinsipper, sier Ødegård.

Han valgte å si nei, men fikk det han kaller «sterke signaler» om at situasjonen var spesiell, og valgte til slutt å låne ut båten.

- Jeg følte at jeg ble satt under stort press, sier han.

Før båten la fra kai med Røde Kors-mannskap og væpnet politi om bord, ble alle synlige Røde Kors-symboler plukket ned eller dekket til.

Hovedkontoret i Genève er varslet om hendelsen og Norges Røde Kors vil også ta saken opp med politiet. De mener at situasjonen kunne vært løst ved at politiet rekvirerte båten.

Fungerende politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Petter Solberg, mener politiet ikke bidro til at Røde Kors brøt nøytralitetsprinsippet.

- Når man står midt oppi denne tragedien, har jeg også stor forståelse for at polititjenestemennene ikke tenkte over finjussen. De var i en helt spesiell situasjon, sier Solberg.

I evalueringsrapporten til Røde Kors blir det avdekket mangler både ved organiseringen og ledelsen av hjelpearbeidet etter terroraksjonene 22. juli, selv om hovedkonklusjonen er at organisasjonen fylte den rollen den skulle ha.

Det dreier seg blant annet om manglende organisering av arbeidet i startfasen, noe som kunne ha utgjort en sikkerhetsrisiko. I tillegg pekes det i rapporten på dårlig oversikt, kontroll og ledelse av de frivillige mannskapene, og manglende kompetanse på psykososial støtte, som flesteparten av de frivillige ikke er opplært til eller forberedt på å drive med.

Rapporten peker også på at ingen personer under 25 år i utgangspunktet skulle vært kalt ut til en slik krisesituasjon, noe som likevel skjedde. Det var også flere uerfarne frivillige til stede.

- Vi går nå gjennom alle våre beredskapsrutiner for å sikre at vi er bedre rustet til å håndtere store hendelser i fremtiden. Dette går på varslingsrutinene våre og hvordan vi skal organisere hjelpearbeidet, sier Mjærum i Røde Kors.

Alle frivillige skal nå også gjennomføre et kurs i hvordan man driver psykososial førstehjelp. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag