Røde Kors tilbyr regjeringen hjelp med å hente hjem norske Syria-barn

KAN HENTES HJEM: Flere norske barn og deres mødre sitter i flyktningleiren al-Hol i Syria. Røde Kors har tilbudt regjeringen hjelp til å hente de hjem til Norge. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix

KAN HENTES HJEM: Flere norske barn og deres mødre sitter i flyktningleiren al-Hol i Syria. Røde Kors har tilbudt regjeringen hjelp til å hente de hjem til Norge. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix

Røde Kors kan bistå regjeringen i å hente hjem barn av norske statsborgere som har sluttet seg til IS i Syria, noe de har formidlet til regjeringen.

14.04.19 17:16

Enhetsleder Ivar Stokkereit i Norges Røde Kors bekrefter at organisasjonen har vært i kontakt med regjeringen.

– Norges Røde Kors har gjentatt beskjeden Den internasjonale Røde Kors-komiteen har sendt til alle stater: at vi kan være et bindeledd mellom de som bor i leirene og familiene deres, eller myndighetene i landene de kommer fra, sier han til Vårt Land.

Røde Kors har gjennom Genève-konvensjonen en særstilling fordi de har en unik tilgang til alle områder, sier Stokkereit.

– Regjeringen har skissert en del utfordringer, blant annet med å få verifisert statsborgerskapet til de som skal hentes hjem. Det er regjeringen som må ta en beslutning, og det er regjeringen som må utstede reisedokumenter slik at Røde Kors eventuelt kan hente ut disse barna, sier Stokkereit.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har denne uken søkt råd hos regjeringspartiene om Norge bør hente hjem barn av norske statsborgere som sluttet seg til IS i Syria, ifølge VG.

Fire norske kvinner og totalt seks barn sitter internert i leiren Al-Hol i Syria.

De fire regjeringspartiene er uenige om hva Norge bør foreta seg. Frp er kritisk og statsminister Erna Solberg (H) har sagt at det ikke er aktuelt å hente dem hjem «slik situasjonen er nå». Topp-politikere i Venstre og KrF mener imidlertid at barna må hentes hjem til Norge.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.