Rødskjortene ber om våpenhvile

Foto: NICOLAS ASFOURI (Afp)

Krig i Bangkok: Demonstrantene er klare til å forhandle dersom soldatene stopper skytingen.

Etter tre dager med sammenstøt i Bangkok, sier demonstrantene søndag at de er klare for samtaler med regjeringen under tilsyn av FN, dersom hæren stopper skytingen, skriver The Guardian.

Sammenstøtet har de siste tre dagene krevd 25 menneskeliv. Totalt er minst 54 personer drept, og over 1600 har skadd siden opptøyene startet i midten av mars.

- Vi oppfordrer regjeringen til våpenhvile og å trekke ut troppene. Vi er klare til å starte en forhandlingsprosess umiddelbart. Vi har ingen andre betingelser. Vi vil ikke ha flere tap, sa en av lederne for demonstrantene, Nattawut Saikai, ifølge en tilhører.

Negative til betingelser
Den thailandske regjeringens umiddelbare reaksjon på utspillet var at det ikke burde være noen betingelser knyttet til forhandlingene.

- Hvis de virkelig vil snakke, bør de ikke sette betingelser som å be oss om å trekke tilbake tropper, sa statsministerens sekretær, Korbsak Sabhavasu, ifølge The Guardian.

Vurderte portforbud
Et portforbud ble vurdert mens soldater bruker maskingevær og tåregass og for å spre demonstrantene som var bevæpnet med bensinbomber, steiner, hjemmelagede raketter, granater og pistoler.

- Vi kan ikke trekke oss tilbake nå, sa den thailandske statsministeren, Abhisit Vejjajiva, i en TV-uttalelse i går, skriver The Guardian.

Evakuerer kvinner og barn
Thailandske myndigheter ønsker å samarbeide med Røde Kors og andre menneskerettighetsorganisasjoner for å evakuere kvinner, barn og eldre ut av protestsonene som rødskjortene har okkupert.

Samtidig står soldatene klare for å drive rødskjortene ut med vold.

Rødskjortene er i opposisjon til den sittende regjeringen, og demonstrer med krav om at regjeringen skal gå av og parlamentet oppløses.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.