*Nettavisen* Nyheter.

Rødt advarer mot MDG-flørt: - Uryddig

Oslo:

 

REAGERER: Rødts førstekandidat i Oslo, Eivor Evnerud, reagerer på at MDG inviterer Venstre til byrådssamtaler og dermed vurderer å vrake Rødt. Her er hun sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes i valgkampen. Foto: Ihne Pedersen (Rødt)

- Det vil være utrolig synd for velgerne, sier førstekandidaten til Rødt i Oslo om at MDG inviterer Venstre til byrådssamtaler.

16.09.19 16:01

Miljøpartiet de Grønne (MDG) inviterer Venstre til samtaler om et mulig byrådssamarbeid i Oslo, bekreftet partiet overfor Aftenposten i helga.

Dermed åpner MDG for å vrake Rødt, som har vært det rødgrønne byrådets støtteparti de siste fire årene. Byrådet får flertall med enten Venstre eller Rødt.

MDG-flørten får Rødt i Oslo til å reagere.

- Rødt ønsker å stanse den enorme veibyggingen av E18, og å senke kollektivprisene. Vi har sikret flertall for miljøpolitikken i Oslo i fire år. At MDG innleder samtaler med Venstre fremstår vel først og fremst som uryddig, sier Rødts førstekandidat i Oslo, Eivor Evenrud, til Nettavisen.


- River ned det vi har bygd opp

Evenrud mener det er synd om MDG inviterer et borgerlig parti inn i varmen.

- For å være helt tydelig, så kan Rødt selvsagt aldri støtte en borgerlig politikk med bydelskutt og privatisering, sier hun, og påpeker:

- Det vil være utrolig synd for velgerne om MDG nå snur 180 grader og river ned igjen det venstresida har brukt fire år på å rydde opp i.

Stemte mot MDG

Rødt har samarbeidet med byrådet i Oslo siden valget i 2015, og de har blitt enige om budsjettet hvert eneste år, med unntak av revidert budsjett i mai i år, da Rødt irriterte MDG ved å stemme med de borgerlige partiene i flere saker.

Blant annet stemte Rødt mot de nye bomstasjonene, og fikk vedtatt å kutte millioner av kroner til markeringen av Oslo som miljøhovedstad, som Nettavisen omtalte i juni.

Rødt fikk med seg de borgerlige partiene på å kutte kostnadene med 25 millioner kroner til miljøfeiringen, av et budsjett på totalt 128 millioner kroner.

- Det er ekstra pinlig for Oslo at dette skjer dagen før neste års Europas miljøhovedstad skal utpekes i rådhuset, med besøk fra Lisboa, Essen og de fem andre byene som har søkt om å være miljøhovedstad for 2021, sa MDGs gruppeleder for Oslo bystyre, Harald Nissen til Nettavisen.

Høyre vil også ha MDG

Byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og MDG får 27 representanter i byrådet etter valget, og Venstre og Rødt får fire representanter hver. Dermed har de flertall, og 31 av 59 bystyrerepresentanter, enten de velger det ene eller det andre partiet.

Men også Høyre har flørtet med MDG etter valget. Høyres ordførerkandidat i Oslo, Saida Begum, sa til Nettavisen lørdag at hun håper at miljøpartiet bytter side og vil danne byråd med Høyre, KrF og Venstre.

- De har jo selv sagt at de er blokkuavhengige, så det bør være politikken som avgjør hva de ender på. Og vi har ikke begynt å snakke sammen ennå om hva vi kan få til sammen, så jeg håper vi kan få til en slik runde før de avviser oss helt, sa Begum.

MDG: - Uaktuelt

MDGs fylkesleder i Oslo, Einar Wilhelmsen, lukket imidlertid døra for Høyres flørt i forrige uke, og sa til Nettavisen at det var uaktuelt for dem å samarbeide med Høyre fordi forskjellene mellom partiene er så store.

- Vi gikk til valg på å fortsette i byråd med Ap og SV, og velgerne har gitt oss fornyet tillit til fire nye år, med et kraftig styrket grønt mandat, sa Wilhelmsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag