Gå til sidens hovedinnhold

Rødt åpner for å kaste Lan Marie Berg

- Vi står i en ekstremt vanskelig situasjon, sier Eivor Evenrud om milliardsprekken på 5,2.

Tidligere denne uken måtte miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) svare for milliardsprekken på hennes bord.

I Oslo kommunes reviderte budsjett kom det frem at hovedstadens nye reservevannløsning vil koste 17,7 milliarder kroner, 5,2 milliarder mer enn anslått.

- Ekstremt vanskelig situasjon

Rødt holder fortsatt døren åpen for å støtte Frps mistillitsforslag mot Berg.

- Jeg vet ikke hva vi lander på. Nå skal vi ha mange interne prosesser, sier Eivor Evenrud, gruppeleder for Oslo Rødt, til VG.

- Vi står i en ekstremt vanskelig situasjon. De har lagt frem en byrådssak der de ber om 5,2 milliarder kroner. Den skal behandles i Finansutvalget allerede tirsdag 8. juni. Vi presses til bare å godta byrådssaken, sier Evenrud.

Les også: Lan Marie Berg grillet om milliardsprekk: - Gjorde meg dypt bekymret

Nettstedet bygg.no kunne før høringen gjennom en omfattende sak avsløre at hele syv av elleve av de øverste lederne i vannforsyningsprosjektet var innleide konsulenter.

- Burde brukt fast ansatte i kommunen

De avdekket også at alle de syv innleide konsulentene har bakgrunn fra Follobaneprosjektet som utføres av Bane NOR – og ligger an til en budsjettsprekk på over åtte milliarder.

Les også: Derfor roter Lan Marie Berg det til gang på gang

Nettavisen har snakket med sjefredaktør i Bygg.no, Arve Brekkhus.

- Hva tenker du om milliardsprekken på over fem milliarder med vannforsyningsanlegget?

- Det høres ut som en veldig høy sum, og jeg mener det ville vært fornuftig å bruke fast ansatte i kommunen i et så stort prosjekt, sier Brekkhus til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Her går fem milliarder ned i sluket - og MDG-byråden har ansvaret

- For lett å skylde på entreprenørene

- Hva er det mest oppsiktsvekkende med de funn dere har avdekket?

- At det er snakk om så store summer, med så mange innleide konsulenter. Klart du må ha spesialkompetanse som byggherren trenger i et slikt komplisert prosjekt, men her har man kanskje gått for langt, mener han.

- Hvilket ansvar synes du ansvarlig byråd, Lan Marie Berg, tar for gigantsprekken?

- Det blir for lett å skylde på entreprenørene. Her er det satt en for lav forventningssum i starten. Det er ikke mange i Norge kan gjøre denne jobben, og det burde vært avdekket langt tidligere at de kom til å gå på en smell.

Brekkhus synes det er uheldig når et prosjekt sprekker så mye og at ikke byggherren tar på seg et større andel av ansvaret.

- Ikke truffet blink i markedet

- Her har de i alle fall ikke truffet blink i markedet.

- Hva skal til for å unngå slike skandaler i fremtiden?

- Kommunen må gå tyngre inn i prosjekteringen, ha tettere samarbeid med bransjen – og vurdere andre typer kontrakter, «samhandlingskontrakter», som det heter.

- Her er det valgt tunnelboremaskin, men man kunne for eksempel latt markedet bestemme om det helle skulle vært sprengt.

- Lite ydmykhet

Brekkhus er helt klar:

- Alt handler om styring! Prøver du å komme ut for lavt, blir det feil. Et realistisk bilde av virkeligheten er helt avgjørende.

- Ser du noen tegn til at byråd Berg har lært av dette?

- Etterlattinntrykket er at her var det lite ydmykhet, så vanskelig å si hva etaten har lært, men jeg tror det vil bli løst annerledes i fremtiden.

Jussprofessorer kritiske

Problemer knyttet til innleide konsulenter i styring av store prosjekter er langt fra ukjent, påpeker Kjell-Magne Rystad i sin kommentar - og nevner også den famøse oppussingen av stortingsgarasjen der kostnadene økte fra 350 millioner kroner i 2013 til 2,3 milliarder i 2018.

Konsulentselskapet Multiconsult som ledet prosjektet måtte senere betale erstatning for deler av summen.

- Drives frem av nettverk

At konsulentene rekrutteres fra tette nettverk, kan være en kime til at de kommer feil ut fra hoppbakken.

- Når man har et prosjekt som drives frem av et nettverk, enten det er personlig eller yrkesmessig, så er det svært viktig at de som sitter med det øverste ansvaret, foretar en løpende og kompetent vurdering av hvordan prosjektet ledes, sier jussprofessor Jan Fridthjof Bernt til Bygg.no.