Gå til sidens hovedinnhold

Rødt i Oslo uttrykker mistillit til byråd Lan Marie Berg (MDG)

Rødt har bestemt seg og uttrykker mistillit til byråd Lan Marie Berg (MDG).

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Rødt i Oslo uttrykker mistillit til byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg fra MDG for manglende informasjon om økende kostnadsoverskridelser knyttet til reservevannsløsning for drikkevann i Oslo.

- Rødt anmoder byråden om å trekke seg fra sin post. Vi har ikke lenger tillit til Lan Marie Berg som byråd, sa Rødts bystyrerepresentant Eivor Evenrud på partiets pressekonferanse foran Oslo rådhus.

Oslo kommune har et parlamentarisk styresystem med byråd utgått fra bystyret. Det sittende byrådet består av partiene Ap, SV og MDG med Rødt som uformelt støtteparti. Det er uklart hva byrådsleder Raymond Johansen (Ap) nå vil gjøre.

- Rødt er for nytt drikkevann. Det var vi i 2016, og det er vi fortsatt, innledet Evenrud og oppsummerte kritikken med å si at det hele veien har vært mangel på åpenhet og informasjon i drikkevannssaken.

Gunnar Stavrum: Nå er Rødt forbannet, og det har de all grunn til

- Byrådet har gang på gang valgt ikke å informere folkevalgte, sa Evenrud, som også benyttet anledningen til å ta avstand fra hetsen MDG-politikeren har vært utsatt for.

Evenrud understreket at denne saken kun handler om informasjon til byrådet i drikkevannssaken:

- Gjentatte ganger har byråden for miljø og samferdsel fått tydelig beskjed, sa Evenrud.

- Byrådet har brutt informasjonsplikten til bystyret, konkluderer Rødt blant annet.

Les også: Oslo Høyre: Ikke overrasket over Røds mistillit mot MDG-byråd

- Det er tatt en beslutning i saken, og den vil bli gjort kjent, sammen med begrunnelsen for beslutningen, uttalte fylkessekretær Trude Koksvik Nilsen i Rødt til Nettavisen i forkant av pressekonferansen.

Det var Fremskrittspartiet som først fremmet mistillitsforslag mot byråd Lan Marie Berg (MDG) på grunn av den store kostnadssprekken på Oslos nye reservevannsløsning.

Berg selv gikk ut på Facebook tirsdag - før Rødts pressekonferanse - og sa hun mener hun har håndtert vannsaken på en god måte.

Avgjøres i bystyret onsdag

Onsdag skal mistillitsforslaget formelt avgjøres av bystyret i Oslo. Møtet starter klokken 12, og Frps mistillitsforslag er første sak som skal behandles og stemmes over.

Mistillitsforslaget hadde fra før støtte fra seks partier med til sammen 27 av 59 representanter. Rødt, som opererer som byrådets støtteparti i Oslo, vil med sin stemme avgjøre miljø- og samferdselsbyråd Bergs skjebne.

Rødt har fire representanter i Oslo bystyre.

Dersom et flertall stemmer for forslaget, må Berg umiddelbart gå av som byråd.

Les også: Lan Marie Berg grillet om milliardsprekk: - Gjorde meg dypt bekymret

Les også: Flere opposisjonspartier støtter mistillit mot Lan Marie Berg

Kostnadssprekk på 5,2 milliarder kroner

Saken som ser ut til å koste Berg jobben som byråd for miljø og samferdsel er kostnadsoverskridelsene knyttet til Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

- Fremskrittspartiet er veldig tydelig på at hun må gå av som byråd. Her er det en byråd som ikke har overholdt informasjonsplikten sin overfor bystyret, uttalte bystyrerepresentant Lars Petter Solås (Frp) til Nettavisen sist uke.

Nettavisen var før Rødts pressekonferanse i kontakt med Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen. Hun sa hun ville avvente å kommentere saken.

Berg: - Vil sikkert glede mange

- Mistillit mot meg vil sikkert glede mange som er provosert over meg eller partiet mitt av andre grunner. Men det vil ikke gjøre oslofolks drikkevannsforsyning hverken tryggere eller billigere. Jeg er fortsatt stolt over det arbeidet som har blitt gjort av dyktige folk i Oslo kommune for å sikre framdrift i dette prosjektet. Endelig, etter 54 år, tar vi grep for å sikre Oslofolks grunnleggende trygghet, skrev Lan Marie Berg i en Facebook-melding tirsdag formiddag.

Berg skriver at hun de siste årene har jobbet hardt for at vann- og avløpsgebyrene i Oslo skal være så lave som mulig, samtidig som det gjøres samfunnskritiske investeringer.

- Selv etter denne kostnadsøkningen for prosjektet vil Oslo ha et av Norges rimeligste vann- og avløpsgebyr, skriver hun.

- Hvorfor kan jeg ikke bare innrømme feil? Hvorfor kan jeg ikke bare gå? Det ærlige svaret er at jeg genuint mener jeg har håndtert saken på en god måte, konkluderer Berg selv. Hun avviser at hun har brutt informasjonsplikten:

- Realiteten er at bystyret har fått kvalitetssikret informasjon og en opplyst sak raskt: mye raskere i denne saken enn Stortinget fikk da det ble avdekket en større kostnadssprekk på Intercity-utbyggingen til Moss, hvor Frps statsråd Dale og KrFs Hareide bruke 21 måneder på å legge frem kvalitetssikra informasjon for Stortinget. Jeg brukte tre måneder, skriver hun på Facebook.

- Nå skjer det mye i kulissene

Valgforsker Bernt Aardal sier til Nettavisen at det som nå utspiller seg i Oslo kommune er dramatisk.

- Nå skjer det mye i kulissene, sier Aardal og utelukker ikke at en minnelig løsning på dramaet kan være at Berg velger å trekke seg.

Professoren er litt overrasket over vendingen saken har tatt:

- Ja, slike ting kommer gjerne brått på. Og fra et statsvitenskapelig perspektiv er det interessant at det i så stor grad knyttes til opplysningsplikten, det å ikke ha informert ordentlig, sier han.

Les også: Professor: - Dette er dramatisk. Nå skjer det mye i kulissene

Tok selvkritikk

I en høring i rådhuset tidligere denne måneden tok Lan Marie Berg selvkritikk for sen informasjon til bystyret.

- I lys av hvordan saken har utviklet seg, så ser jeg at det kunne vært klokt å be om at det hadde blitt innkalt til et lukket møte der jeg kunne ha gjort utvalgets medlemmer oppmerksomme på at denne saken var under arbeid og ville komme til bystyret om få uker. Det er en lærdom jeg vil ta med meg, sa miljø- og samferdselsbyråden under et møte i finansutvalget.

20. mai ble det klart at Oslos nye reservevannsløsning vil koste 17,7 milliarder kroner, 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått.

Se tidligere saker om drikkevannsstriden:

Oslo trues med dagbøter på én million kroner

Frp varsler mistillit mot Lan Marie Berg

Full splid mellom Frp og MDG før skjebnemøte

Kommentar: Lan Marie Berg er uansett ferdig i Oslo-politikken

Les også

Solid rødgrønt flertall på stor NRK-måling