Rødt-leder må møte i retten en uke før valget

OPPSUMMERTE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes oppsummerte det siste halvåret på en pressekonferanse på Grønland i Oslo torsdag formiddag. Rett før valget må han møte i Oslo tingrett.

OPPSUMMERTE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes oppsummerte det siste halvåret på en pressekonferanse på Grønland i Oslo torsdag formiddag. Rett før valget må han møte i Oslo tingrett. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Det kunne vært bedre timing, sier Rødt-lederen til Nettavisen.

02.07.15 15:08

OSLO (Nettavisen): Rødt-leder Bjørnar Moxnes oppsummerte torsdag det siste halvåret på en pressekonferanse på Grønland i Oslo.

Der kunne han fortelle at han må møte i retten kun ti dager før valget.

- Rettssaken vil gå i Oslo tinghus 3. og 4. september. Jeg skulle jo gjerne vært ute og drevet valgkamp en uke før valget og møtt velgerne, men det blir altså i stedet å sitte i rettssalen, sa Moxnes.

Les også: Rødt-leder etterforskes for brudd på taushetsplikten

- Kunne vært bedre timing
Bakgrunnen for saken er at Moxnes ble anmeldt av Oslo bystyre i fjor vår, etter at Rødt la ut store deler av kommunerevisjonens gjennomgang av en sak der en hjelpepleier ble beskyldt for overgrep mot to beboere på et sykehjem. Dokumentene var unntatt offentlighet.

Dermed må partilederen møte i retten i valgkampinnspurten.

- Det kunne vært bedre timing, vedgår Moxnes overfor Nettavisen.

- Jeg skulle aller helst vært ute og møtt velgere, men samtidig, det at den kommer tett på valget, gjør at vi kan bruke dette til å ta et oppgjør med den ukulturen som brer om seg i norsk politikk. En ukultur hvor ikke det blir mulig for innbyggere å faktisk se politikerne i kortene, sier han.

- Er du villig å ta en fengselsstraff for dette?

- Jeg går for frifinnelse, men jeg vil ta saken så langt det er mulig fordi det er en prinsipielt viktig sak, sier Moxnes.

- Kan påvirke valgresultatet
Moxnes mener saken handler om at man ønsker å dekke over sine feil.

- Jeg mener at politikere skal stiles til ansvar for for feil de gjør, og ikke bare stå i media og smile og klippe snorer.

- Så du tror rettssaken kan påvirke valgresultatet?

- Jeg håper det, det kan vise folk at det betyr noe hvem som styrer og hvem som sitter i kommunestyrene. Rødt er det partiet som går tydeligst mot hemmelighold, sier han.

- Påstander om grov svikt
På pressekonferansen sa Moxnes at han ser fram til rettssaken.

- Jeg ble altså anmeldt av de andre partiene i Oslo bystyre, for det de mente var brudd på taushetsplikten i fjor vår. Det vi gjorde var at vi offentliggjorde informasjon som de andre partiene i Oslo bystyre ønsket å hemmeligholde for innbyggerne, sa han, og la til:

- Dette var opplysninger som avslørte grov svikt, som kommunen selv var ansvarlig for, i håndteringen av en sak som handlet om påstander om overgrep mot pasienter på et alders- og sykehjem i Oslo.

- Forskjellene øker kraftigere
Moxnes påpekte også at valgkampen blir spennende av andre grunner.

- Det er et utrolig spenennde valg vi står foran. Målet vårt er at valget skal bli en vendepukt i kampen mot forskjells-Norge, sa han.

Han viste til at forskjellene i Norge øker raskere enn i USA og England.

- Etter at Frp og Høyre tok over regjeringsmakten, har forskjellene bare økt enda kraftigere. Dette skjer mot det norske folks vilje, sa Moxnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.