*Nettavisen* Nyheter.

Rødt mener Sverige må overta fredsprisen

Oslo (NTB): Både Nobelkomiteen generelt og Nobelkomiteens leder spesielt får hard medfart av partiet Rødt for tildelingen av fredsprisen til EU.

- For tre år siden skandaliserte Jagland nobelprisen ved å gi den til Barack Obama, rett før den amerikanske presidenten trappet opp Afghanistan-krigen. Den Norske Nobelkomiteen er åpenbart ikke lenger i stand til å forvalte Alfred Nobels arv. Nå bør i stedet Sverige dele ut fredsprisen. Svenskene har vist seg i stand til å håndtere utdeling av andre Nobelpriser, sier tordner Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han stiller seg også undrende til at EU får fredsprisen i en tid han mener unionens rolle er svært omstridt.

- Hva har EU gjort for å skape fred det siste året? EU har bygd opp en egen hær med slagkraftige og offensive kampstyrker. Unionens egne retningslinjer sier at hæren skal kunne settes inn hvor som helst i verden, også uten FN-mandat. Lisboatraktaten slår dessuten fast at EU skal øke sin militære kapasitet, og ordet nedrustning er ikke nevnt.

Moxnes mener Thorbjørn Jagland bruker nobelprisen som et innenrikspolitisk virkemiddel, noe han sier er helt i strid med Nobels testamente.

- Dette framstår først og fremst som Jaglands personlige oppreisning over at flertallet sa nei til EU i 1994. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.