Se videointervju med Seher Aydar (R) her:

KRISTIANSUND (Nettavisen): Stortinget har bestemt at den vesle fødeavdelingen i Kristiansund skal holde åpent.

Likevel er den stengt.

Les også: Vedum feiret med bløtkake - nå er den stengt

Les også: Høygravid om fødekrisen: – Vil heller bli møtt av en ambulanse på veien

Torsdag kommer en hardt presset helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Kristiansund.

– Kjerkol må sørge for at avdelingen åpnes

Rødts Seher Aydar i Stortingets helse- og omsorgskomité sier til Nettavisen at hun forventer at det kommer noe konkret ut av visitten:

– Helseministeren må rydde opp i dette. Hun må sikre at fødeavdelingen gjenåpner, sier Aydar til Nettavisen i videointervjuet over.

– Stortingsvedtaket er ikke ambisjoner som helseforetakene kan velge om de har lyst til å følge, men det er et vedtak gjort for å sikre trygge fødsler for kvinner, legger hun til.

– Det er helseministerens ansvar, hun kan ikke skyve fra seg ansvaret til helseforetakene i denne saken, understreker Aydar.

Foreslår økt lønn

– Ledelsen ved sykehuset sier at et av problemene er at de ikke får kvalifisert personell til å jobbe på avdelingen. De vil ikke jobbe der, det er ikke nok fødsler. Hva vil du si til det?

– De har ikke gjort alle de vanlige rekrutteringstiltakene som er vanlig å gjøre, være seg å gi økt lønn og mer bruk av vikarer.

Rødts helsepolitiker stiller spørsmål ved om både Kjerkol og helseforetakene har gjort nok for å sikre «forsvarlig drift» fremover og sier hun vil følge nøye med.

- For 18 måneder siden ble det altså gjort et stortingsvedtak som instruerer regjeringen i å følge opp at Helse Midt-Norge sørger for en åpen fødeavdeling. Hva skal til for en omkamp på Stortinget?

- Jeg mener det ikke er tid for omkamp, men tid for å følge opp Stortingets vedtak. For dette viser at vi har gitt fra oss styringen av sykehus til helseforetak, og det er et demokratisk problem, mener hun.

- Nå kan Kjerkol vise at vedtaket skal følges opp, uten flere utsettelser, som setter flere kvinner i fare. For jo lengre reisevei, jo større risiko for komplikasjoner for mor og barn, hevder hun.

Les også: Fødekrise gir lederflukt: Toppsjefer sier opp i protest

I en årrekke har Molde og Kristiansund knivet om hvor det nye sykehuset skal ligge. Løsningen ble Hjelset, to mil utenfor Molde.

Det roet ikke gemyttene og til dags dato har det skapt stor splid om Kristiansund skal beholde fødeavdelingen.

For 18 måneder siden gikk Stortinget til uvanlige skritt og ba regjeringen instruere Helse Midt-Norge om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen. Til «Bunadsgeriljaens» store glede. Aksjonsgruppen kjemper mot nedleggelse av fødetilbud i distriktene.

Mye prestisje i saken for Senterpartiet

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har personlig lagt mye prestisje i denne saken og besøkte fødeavdelingen senest 24. juni med bløtkake og latter.

– Jeg har brukt ganske mye tid på Kristiansund sykehus, sa han begeistret til Tidens Krav da.

Så mye tid hadde han brukt at regjeringen sendte 25 millioner kroner direkte til avdelingen.

– Jeg er glad for at vi klarte å prioritere midler. Det er helt unikt. Det er jo det eneste sykehuset som har fått midler direkte, sa Vedum til lokalavisen.

Høyre: – Må være skuffende

Høyre utgjorde mindretallet på Stortinget da saken om å styre fødeavdelingen var oppe til votering i februar 2021.

Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen Trøen mener det er et sterkt signal av ledelsen ved sykehuset trekker seg.

– De har brukt store ressurser på å forsøke å oppfylle politiske valgløfter, som dessverre viser seg ikke å være faglig gjennomførbare. Dette må oppleves svært skuffende for alle som trodde på Senterpartiets løfter før de kom inn i regjering, sa hun til NTB onsdag.

Saken tok en dramatisk vending for et par uker siden da hele klinikkledelsen trakk seg fordi de mener det er umulig å finne nok kvalifiserte fagfolk til avdelingen.

Tvisten skaper åpenbart hodebry for regjeringen:

«Den senere tids utvikling i saken lokalt illustrerer igjen sårbarheten i fagmiljøet og den begrensede tilgangen man har på kvalifisert personell. Jeg har på bakgrunn av denne utviklingen besluttet å reise til Kristiansund 25. august, for å snakke med fagfolkene og tillitsvalgte i helseforetaket, møte alle ordførere i det kommende opptaksområdet til nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal, samt Pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal. Dette vil være viktige møter for meg med tanke på hvordan jeg skal følge opp denne saken videre,» svarer statsråd Kjerkol her.