Nå vil Rødt forby private jetfly.

- Den rike eliten har skylda for store deler av utslippene vi ser i dag, og de må derfor ta ansvaret for å kutte utslipp i mye større grad enn vanlige folk, sier nestleder Marie Sneve Martinussen til Nettavisen.

Værkatastrofer som brann, tørke og flom, forsterket av klimaendringene, har hjemsøkt kloden i sommer. Mandag slapp FNs klimapanel sin nye klimarapport som gjør det klart at jorda varmes opp stadig raskere.

- Nå er jeg pisslei

- FNs nye klimarapport viser at vi må kutte utslipp raskt for å hindre de store klimaendringene vi allerede ser, som hetebølger i USA og flommer i Europa. Nå er jeg pisslei at det hele tida snakkes om dugnadsarbeid og at alle må bidra, sier Martinussen til Nettavisen.

- Det er de rikeste som forurenser mest, og de må ta regningen når klimagassutslippene skal ned, mener hun - og sier det må få konsekvenser:

- De skal betale mest for klimautslippene, men de må også slutte med det unødvendige luksusforbruket sitt.

Les også: Hagen kjøper superfly: - Satte rekord

- Det må de bare slutte med!

Hun kommer med et klart spark til flere milliardærer:

- Milliardærene Stein Erik Hagen og Erik Bøhler bruker privatfly for å dra fra Oslo til hyttene sine i Kragerø. Det må de bare slutte med, sier Rødt-lederen.

Nestlederen viser til at det særlig er høyutslippstransport som fly som gjør at de aller rikeste har så enormt store utslipp.

Les også: Rødt med beste oppslutning noen gang på ny måling

- Den rike eliten har skylden

- Den rike eliten har skylden for store deler av utslippene vi ser i dag, og de må derfor ta ansvaret for å kutte utslipp i mye større grad enn vanlige folk, sier Martinussen.

Rødt vil forby privatfly til transport som ikke er begrunnet i liv, helse og sikkerhet, innføre en progressiv flyavgift som gjør det dyrere jo mer du flyr mellom sentrale flyplasser i Sør-Norge eller til utlandet, og dyrere for de som krever stor plass og luksus i luften på «business class» og «first class».

Les også: FNs klimarapport: - Mest bekymret for venstresidens reaksjoner

- Hvor mange har privatfly i Norge?

- Det er litt vanskelig å svare på, men i denne oversikten nevnes åtte personer: Røkke, Fredriksen, Reitan, Gjelsten, Sunde, Hagen, Hatteland og Stordalen.

- Hvor mange flyr til hyttene sine – hvor stort problem er dette?

- Det er vanskelig å verifisere, men våre lokallag i Kragerø bekrefter at det er mange fly som kommer dit. Det ser vi også ved strandsonen i Bærum. TA har også hatt oppslag på naboer som fortviler.

Se også dette videoklippet med Martinussen her: