Gå til sidens hovedinnhold

Rødt vil senke sperregrensa – møter motstand fra Ap-topp

Etter høstens stortingsvalg er det klart for diskusjon om sperregrensa i Stortinget. Rødt vil senke den, men møter motstand fra Arbeiderpartiet.

Sperregrensa er i dag ved 4 prosent. Grensa bestemmer hvilke parti som får tilgang til potten med de verdifulle utjevningsmandatene, som ofte er viktige for de mindre partiene, skriver Vårt Land.

Les også: Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Størst endring går Rødt-leder Bjørnar Moxnes inn for. Han foreslår å senke sperregrensa til 2 prosent. Samtidig møter han motgang fra Arbeiderpartiet.

– Jeg er fullstendig uenig med Rødt. Kommer jeg inn på Stortinget, vil jeg kjempe for mitt syn. Jeg ønsker å heve sperregrensa til 5 prosent, sier Aps kommunalpolitiske talsperson Stein Erik Lauvås til avisa. Han står på tredjeplass på lista til Østfold Arbeiderparti.

Les også: Rødt til angrep på luksusyachtene: - Staten betaler for luksusforbruket til Norges rikeste

Aps stortingsgruppe har ikke votert over spørsmålet, opplyser Lauvås. Han har samtidig ikke registrert at noen i gruppa ønsker å senke sperregrensa.

– Alternativene vi diskuterer, er å enten beholde sperregrensa på 4 prosent eller heve den til 5, sier han.

Lauvås mener samtidig at det ikke vil være dårlig nytt for de fire partiene som i dag ligger rundt sperregrensa.

– Jeg synes ikke det er fryktelig mye å be om 5 prosent oppslutning fra partiene. Såpass sterkt mandat bør en ha. Jeg tenker at det er godt for alle partiene om vi får en sperregrense på 5 prosent, mener han.

(©NTB)