Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røe Isaksen: - Det er veldig alvorlig

BEKYMRET: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det alvorlig at partene i lærerstreiken ikke kommer til enighet. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det alvorlig at partene i lærerstreiken ikke kommer til enighet. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Partene er ikke kommet nærmere en løsning i skolestreiken. Kunnskapsministeren bekymret.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at lærerstreiken går inn i en ny og alvorlig fase fra mandag. Arbeidsministeren følger med på utviklingen.

– Det er veldig alvorlig at partene nå sier at de ikke klarer å komme til enighet. Med det siste streikeuttaket går streiken inn i en ny og mer alvorlig fase, sier han til NTB søndag kveld.

Røe Isaksen oppfordrer partene til å prøve på nytt, selv om helgens «intense innsats» ikke førte til noe annet enn et nytt brudd etter et møte på en halv time søndag kveld.

SKULDER VED SKULDER: Streikende lærer omringet KS sine lokaler i Vika i Oslo da arbeidsgiverne diskuterte konflikten tirsdag.


Forventer mer
– Jeg tror at presset på partene nå bare vil øke. Både jeg og de som er rammet, forventer at partene gjør enda mer enn de har gjort til nå, for å bli enige, sier statsråden.

Lærerstreiken er trøblete både for voksne og barn, understreker Røe Isaksen.

– Flere tusen foreldre og elever er nå rammet, og også yngre barn blir i større grad omfattet av streiken nå. Det fører til at foreldrene må være hjemme. Det er også slik at for mange blir dette andre uken uten undervisning, og det er ikke slik at vi har overflod av undervisningstimer i norsk skole. Det er her alvorligheten ligger, sier han.

Eriksson følger med

Arbeids- og sosialdepartementet har ansvaret for å vurdere inngripen med tvungen lønnsnemnd for å få en ende på fastlåste arbeidskonflikter. Kriteriet for å gripe inn er at vitale samfunnsområder rammes.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier i en epost til NTB at han følger tett med på utviklingen, men understreker samtidig partenes ansvar.

– Arbeidslivets parter har ansvaret for lønnsoppgjørene og tarifforhandlingene. Streik er en lovlig del av spillereglene i lønnsoppgjørene. I utgangspunktet må samfunnet tåle de konsekvensene en streik medfører, og partene selv er i utgangspunktet ansvarlige for å finne en løsning. Jeg, som arbeids- og sosialminister, følger med på konsekvensene av streiken og hvordan situasjonen utvikler seg, sier han.

Kan bli langvarig
Det kan nå gå mot en langvarig lærerstreik etter at partene ikke lyktes med å bli enige til tross for det som blir beskrevet som intens innsats gjennom helgen.

Lærernes organisasjoner og arbeidsgiverne KS trengte bare en halv time på å finne ut at de ikke hadde noe å snakke om da de møttes på Kommunenes Hus i Oslo søndag kveld.

Dermed er konflikten mer fastlåst enn noen gang.

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, og de andre lærerorganisasjonene ble ikke enige med KS da de møttes søndag.

– Den store bøygen er kravet om mer pålagt tilstedeværelse, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NTB.

– Vi har gått videre og ned på kravet og foreslått mange andre tiltak. Men jo mer vi kommer lærerne i møte, desto mer rygger de, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

LES OGSÅ: Partene i lærerstreiken møtes i helgen

Hevder bevegelse
Gjennom hele helgen jobbet partene dels hver for seg, dels var det uformell kontakt – før man altså møttes litt over klokka 18 søndag kveld. Også fredag var det sonderingsmøter.

Utfallet ble at streiken fortsetter – nå også med enda flere barneskoler som er berørt, og en rekke kulturskoler.

KS har ifølge Sundnes gjort flere forsøk på å komme lærerne i møte:

– Det startet med avtalen som ble inngått under meklingen i mai, med krav om 7,5 timers arbeidstid hver dag og ganske rigid presentert. Så har vi gått videre og ned til 35 timer ukentlig. Vi har foreslått mange andre tiltak, blant annet å ta utgangspunkt i den ukentlige arbeidstiden som er der i dag. Vi har også prøvd å foreslå andre måter å sørge for at dersom man ikke blir enige lokalt, ja så har man noe å falle tilbake på, enten i form av daglig, ukentlig eller årlig beregning, sa han rett etter at sonderingsbruddet var et faktum.

Klam hånd
Lied sier at det er enighet om at man skal forsøke å finne fram til avtaler lokalt.

– Men det er nettopp der man ikke får til disse prosessene, og hvor tilliten ikke finnes, så må de være trygge på at de ikke ender opp med å bli pålagt mer tilstedeværelse. Dette må stå tydelig i avtalen. Det er dette det skorter på nå, sier Lied.

– En slik bestemmelse vil være en klam hånd over de lokale prosessene og bidra til at man ikke kommer fram til de gode, nye løsningene. Vi tror at der man ikke blir enige lokalt, så trenger man kanskje et dytt fra de sentrale parter, sier Sundnes.

LES OGSÅ:KS og lærerne avsluttet sonderinger fredag kveld

Etter det NTB forstår har det ikke vært aktuelt for KS-forhandlingsutvalg å gå med på lærernes krav om at et sentralt krav om økt tilstedeværelse skal fjernes helt. Det skal også være dekning for denne linjen i det politisk valgte KS-styret.

Samtidig er utfordringen for Utdanningsforbundets ledelse at de først gikk inn i en avtale med KS – for deretter å få døra kontant i fjeset fra et stort flertall av medlemmene i uravstemningen. Det låser fast situasjonen.

Lied sier at Utdanningsforbundet er løsningsorientert:

– Vi er enige om å jobbe for gode løsninger ute på skolene. Og vi har sett eksempler på at man har lyktes. Men en forutsetning for å lykkes lokalt, er jo at man er enige lokalt. Vi skal bidra til gode prosesser, dersom vi får denne tryggheten i bunnen.

Opptrappingsplaner
Til sammen er over 7.800 medlemmer i de fire lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon i streik.

Lied sier at Utdanningsforbundet i øyeblikket ikke har gitt noen signaler om ytterligere opptrapping av streiken.

– Denne helgen har vi vært opptatt av å finne en løsning. Nå må vi vurdere strategien framover. Vi har flere ulike opptrappingsplaner, sier hun.

Neste opptrapping skjer allerede mandag, da Musikernes fellesorganisasjon trapper opp med å ta 41 lærere ved kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler ut i streik i tillegg til de seks som allerede har lagt ned arbeidet.


HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=X11Gfm44hqIvdwJUmBebUjZrajAaONDN_8_ZnhFWqitp51Q2lMu3M2jVnsWIFi2J0L4U5sQXmJMc35f9Q9aQaMtIpS7wRfDjt7LdwhD0DyJDRErJgDSG77ByXW7s4DFXsnBMDcUwxAo&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!