Gå til sidens hovedinnhold

Røe Isaksen: - Senterpartiets politikk rammer distriktene hardest

Næringsministeren tar EØS-oppgjør med Senterparti-lederen. - Han burde vite bedre, kontrer Vedum.

Er Norge tjent med å fortsette å være medlem av EØS?

Senterpartiet har lenge vært veldig tydelige på at svaret på det spørsmålet er nei. Nå ser stadig flere ut til å ende opp med å si seg enige i det. Blant annet er det nå helt åpent om LO vil snu i EØS-spørsmålet.

Brexit, debatten om mindre norsk selvråderett, negative konsekvenser for norsk arbeidsliv og økte forskjeller har holdt EØS-skepsisen varm.

Les mer

Så mye makt har Norge gitt til EU gjennom EØS - etter at vi sa nei til EU

- EØS-utmelding rammer distriktene hardest

Nå tar næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) et oppgjør med nettopp «Nei-general» Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Næringsministeren er bekymret for konsekvensene av at EØS-skeptikerne vinner frem. Han viser til at Norge i 2018 eksportere varer for 1000 milliarder kroner, og rundt to tredeler av eksporten går til EØS-land - mens Senterpartiet både vil ut av EØS og har programfestet sin skepsis til handelsavtaler.

Resultatet av politikken er ifølge Røe Isaksen at distriktene - og særlig Vedums hjemfylke Hedmark - kommer ut som tapere:

- Norsk produksjonsindustri ligger ikke først og fremst i Oslo-gryta, men rundt om i hele landet. Det er industriområdene våre i Grenland, Mo i Rana, Narvik, den maritime eksporten fra Sunnmøre, kraftkrevende industri i Trøndelag og industriområdene i Raufoss, Kongsberg og Kongsvinger for å nevne noen. Et fylke som Sogn og Fjordane har flere ansatte i industrien enn landsgjennomsnittet (16,6 prosent kontra 13 prosent), sier Røe Isaksen til Nettavisen.

Les mer

Forskere har fire klare svar om hvorfor innvandring fører til splittelse, vinnere og tapere

- Hvis vi gjør som Senterpartiet vil og går ut av EØS, og sakker arbeidet med handelsavtaler, vil det først og fremst ramme produksjonsindustri i distriktene. Ikke fordi handelen vil stoppe over natten, men fordi vi skaper usikkerhet om arbeidsplasser og investeringer hvis vi ikke har best mulig adgang til vårt viktigste marked, sier næringsministeren.

- Blir som å reise rundt i distriktene og låse fabrikklokalene

Næringsministeren mener mange ganske enkelt ikke forstår hvor viktig eksporten er for distriktene.

- Handelen er faktisk et av de viktigste distriktspolitiske verktøyene vi har, sier Røe Isaksen.

- Halvparten av norske varer og tjenester selges til utlandet. Jeg sier ikke at det er Senterpartiets politikk, men hvis vi så for oss at handelen med verden stoppet over natten. Hva ville skje? Jo, det blir som å reise rundt i norske distrikter å låse dørene til fabrikklokalene og gi folk beskjed om at jobbene er borte. Det er bare en illustrasjon på hvor viktig handel er for private arbeidsplasser i hele landet, sier han.

- Det er vel neppe slik at EU vil slutte å kjøpe norsk gass, fisk og andre ting om vi avvikler EØS-avtalen?

- EU vil selvfølgelig ikke slutte å kjøpe norske varer og tjenester om vi sier opp EØS, slik de heller ikke vil slutte å kjøpe britiske varer og tjenester. Men vi får en stor konkurranseulempe, og for private arbeidsplasser som er avhengig av eksport, er en slik usikkerhet gift, sier Høyre-toppen.

Ifølge tall SSB har laget for Høyres stortingsgruppe, er det nettopp Senterparti-lederens hjemfylke Hedmark som har aller mest av sin eksport til EØS, med nesten 90 prosent.

- Til sammenligning er det bare 53 prosent av eksporten fra Oslo som går til EØS. Hvor vil usikkerheten for de private arbeidsplassene da være størst? I Hedmark eller Oslo? Jeg vil gjerne få frem hvor viktig EØS er for privat næringsliv i Norge, og er klar til å ta debatten med Senterpartiet hvor som helst, sier næringsministeren.

Vedum: - Reinspikket skremselspropaganda

Senterparti-leder Tryge Slagsvold Vedum lar seg ikke imponere over argumentene til næringsministeren.

- Dette er reinspikket skremselspropaganda fra en som burde vite bedre, sier Vedum til Nettavisen.

- Han bruker Hedmark som eksempel, og der er det meste av eksporten tømmer. Og hva er tollen på tømmer i WTO? Det er null toll, sier hedmarkingen oppgitt.

Han viser til at fra 1995 og frem til 2017 økte Norges eksport til EU med 365 prosent. Sveits, som står utenfor EØS, økte med 341 prosent - Canada økte med 384 prosent og Sør-Korea økte med 513 prosent.

- Ingen har sagt at vi skal si opp alle internasjonale handelsavtaler. Det vi har sagt er at EØS overfører for mye makt fra Oslo til Brussel. Gang på gang ser vi at stortingsflertallet gir fra seg mer makt, ikke minst så vi det med Acer, sier Vedum.

Acer er EUs energibyrå der Norges innlemmelse i første omgang i stor grad er en formalitet, men der neste energipakke fra EU kan se ut til å få store konsekvenser for norsk kontroll med vannkraften.

- EU-tilhengerne ser på EU som en «slem» aktør

Vedum mener de som snakker varmest om EU har historien mot seg.

- Mye av årsaken til den økte eksporten de siste årene er den svake kronene. Erna Solberg tok til orde for å innføre Euro for noen år siden, og da hadde vi ikke fått fordelen av en svakere krone. Eurosonen har ikke vært en suksess, og Norge er på mange måter suksessen i Europa, sier Vedum.

Han mener også at Høyre har en litt misforstått oppfattelse av EU:

- Jeg har den følelsen av at uansett hva som kommer fra EU, så er Høyre nesten uansett enige fordi de er redde for å utfordre dem. Men EU er en rasjonell aktør. Da jeg gjorde noen grep da jeg var statsråd for å sikre norsk næringsmiddelindustri, så var motstanden større i Norge enn i EU. Her til lands satt man dette opp mot fiske, det gjorde man ikke i Brussel, påpeker Vedum.

Vedums mye omdiskuterte ostetoll på 277 prosent står fortsatt ved lag etter 5,5 år med Høyre-ledet regjering.

- Jeg håper man kan ha en mer moderat debatt, om hvordan vi kan få til bedre avtaler. Det ser ut som en del av tilhengerne ser på EU som en «slem» aktør, at de rett og slett er redde for dem, sier Vedum oppgitt.

- Se på Brexit nå. Storbritannia er Norges største eksportmarked i EU, og de er på vei ut. Ting endrer seg. Dette gir både utfordringer og muligheter, og vi mener man bør sette ned en offentlig utredning (NOU) for å se på hva dette betyr, sier han.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken