Røkke fyller kontoen med fire milliarder

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Selger deler av Process and Construction-området.

22.12.10 11:27

Aker Solutions selger deler av sine aktiviteter innen Process and Construction-området til Jacobs Engineering Group. Prislappen på 675 millioner dollar, tilsvarende fire milliarder kroner, er justert for kontantbeholdning og gjeld og salget er betinget, skriver Aker Solutinos i en melding.

Transaksjonen er ventet å gi Aker Solutions en inntekt på omtrent 3,8 milliarder kroner, og den vil frigjøre om lag 4,2 milliarder kroner til morselskapets kontantbeholdning. Den bokførte verdien vil bli omkring 2,4 milliarder kroner.

Aker solutions solgte tidligere i høst en del av Ezra, og etter det har spekulasjonene gått høyt om hvorvidt Røkke skulle selge større deler av selskapet. Isteden ble det for to uker siden kjent at Aker Solutions deles i tre selskaper.

- Aker Solutions kunngjorde i august beslutningen om å skille ut Process and Construction forretningsområdet fra resten av Aker Solutions. Siden da har vi vurdert alternative separasjonsmetoder, inkludert en børsnotering. Etter hvert som de ulike alternativene modnet, fremsto et salg til Jacobs som den beste løsningen både industrielt og finansielt, skriver Øyvind Eriksen, arbeidende styreformann i Aker Solutions.

Da tredelingenble kjent for to uker siden avviste Ble det spekulert i opphørssalg, men Eriksen avviste dette. - De frigjorte midlene skulle brukes til både oppkjøp og organisk vekst, argumenterte han.

Strømlinjeforming
- For Aker Solutions er denne avtalen nok et skritt mot å bli enda mer strømlinjeformet og rendyrket mot vår kjernevirksomhet som er oppstrøms olje- og gassaktiviteter. Med salget av denne virksomheten til Jacobs, og vår nylige beslutning om å overføre Union Construction og EPC Centre US virksomhetene til det nye selskapet Aker Contractors, vil det nåværende P&C forretningsområdet oppløses.

Han mener selskapet blir mer fleksibelt for kundene når det for eksempel blir mulig å få anbud på tjenestene fra en divisjon i Aker Solutions sammen med tjenester fra andre leverandører. Deler av selskapet som tidligere kun har vært underleverandør i eget konsern, blir selvstendige enheter.

- Fremtidens Aker Solutions vil være en rendyrket leverandør av ingeniørtjenester, teknologier, løsninger og servicetjenester for oppstrøms olje- og gassindustrien, skriver Eriksen.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.