Røkke taper 500 millioner på å være seg selv

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Men skuffer allikevel inn milliarder.

17.02.12 19:53

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Solutions leverer varene og aksjemarkedet reagerer med å sende aksjen opp over 15 prosent tilsvarende over 3,5 milliarder kroner.

- Aker Solutions leverer rett og slett veldig bra over hele linjen og viser at de har full kontroll, sier analytiker Andreas Stubsrud i Pareto til NA24.

Bonanza i Nordsjøen

Nesten hvert kvartal den siste tiden har det hvert et eller annet, enten det har vært problemer drillingstigerør i Malyasia eller problemer med produksjonstrær i Brasil.

- Denne gangen var det ikke noen problemer, i tillegg til at mange av prosjektene er inne i en fase hvor marginene er velig bra, sier Stubsrud.

Akkurat nå er det bonanza i Nordsjøen noe Aker Solutions kapitaliserer stort på.

- Nordsjøen er sterk, men gulleroten fremover i tid er Afrika og subseamarkedet der, sier Stubsrud.

Røkke-rabatt på seks milliarder

Hadde man levd i en perfekt verden skulle Røkkes formue økt med en milliard kroner i dag, men desverre for Moldes store sønn er aksjegevinsten på kun i overkant av 400 millioner kroner.

- Det skyldes rabatten markedet har på holdingselskapet Aker som akkurat nå er på 42 prosent, sier Stubsrud.

Aker-aksjen er opp 8,50 kroner i dag, men den burde vært opp 13 til 14 kroner med tanke på Aker Solutions-oppgangen.

42 prosent rabatt er i overkant mye historisk sett. De siste tre årene har den ligget på mellom 30 til 40 prosent.

Røkkes nesten 68 prosent av Aker verdsettes av aksjemarkedet til 8,7 milliarder kroner i dag. Legger man til grunn reelle verdier i Aker som hovedsaklig er børsnoterte selskaper så skulle den vært på rundt 15 milliarder kroner

Markedsverdien av Aker Solutions er nå 25,2 milliarder kroner. Aker som kontrolleres av Kjell Inge Røkke eier i overkant av 40 prosent av selskapet.

Fisketrålerrederen

Røkke er opprinnelig fisker, og startet sin yrkeskarriere som maskinsmører ombord på en fisketråler i Alaska. Hans forretningskarriere begynte med kjøpet av en 69-fots tråler i 1982 i USA. Med dette som utgangspunkt bygget han opp en global virksomhet innen fiske som startet med American Seafoods Company i Seattle.

I 1994 samlet Røkke sine bedrifter i det norsk-amerikanske konsernet Resource Group International, Inc. (RGI) lokalisert i Seattle. I 1996 kjøpte RGI aksjer i Aker og ble største aksjonær og fusjonerte senere Aker og RGI til Aker RGI ASA. Aker RGI kjøpte i 2000 gjennom sitt datterselskap Aker Maritime store aksjeposter i Kværner. Han var 2000–2004 eneaksjonær i Aker RGI ASA, men etter økonomiske problemer gjennomførte han en større reorganisering av sine interesser i 2004. Aker ble re-etablert som nytt morselskap med virksomheter fra det tidligere Aker RGI og Kværner som datterselskap. Det «nye» Aker ASA ble børsnotert i september 2004. Kjell Inge Røkke eier gjennom sine privateide TRG-selskaper til sammen 67,8 prosent av aksjene i Aker ASA. Han har dessuten store eierinteresser i Molde Fotballklubb og har frem til 2010 støttet klubben med rundt 500 millioner kroner, ifølge Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.