*Nettavisen* Nyheter.

Rolf mener de alle er flotte værankere, men ser du hva de har til felles?

DETTE HAR DE TIL FELLES: Værmelderne i NRK og TV2 har alle til felles at de dekker for Øst-Finnmark når de melder været. Fotomontasje: Rolf Sund

Rolf Sund legger fram bildebevis.

29.12.15 20:49

(iFinnmark):Værankerene dekker for et geografisk område som er nesten like stort som Danmark, ifølge Rolf Sund. Han har klaget før, men lite har bedret seg.

Oktober i fjor sukket båtsfjordværingen Rolf Sund til at værkartet på værmeldinga som vanlig var tildekket av et vakkert fjes. Følgelig får befolkningen kke sett hvilket vær det meldes om, fordi værdama eller værmannen står foran kartet. Den gang svarte TV2 at det skyldes at utsnittet på TV-bildet er så lite, og det ikke er lett for værdamene å manøvrere seg i forhold til kartgrafikken fordi Finnmark er et så stort fylke. TV-kanalen lovet å forbedre seg.

Legger brem bildebevis

Men over ett år senere kan Sund meddele at det fortsatt hender at han ikke får sett hvilket vær det meldes om.

For å illustrere hans poeng har han tatt bilder av TV-skjermen mens TV-sendingene pågår, både i NRK og TV2.

- De er flotte værankere. Felles for alle er at dem gjør det vanskelig å se været for Øst-Finnmark, et område på størrelse med halve Danmark, sier han.

- Stort engasjement

Bildene har han lagt ut på Facebook. De har så langt blitt delt over tre hundre ganger og vekket engasjemt hos befolkningen, ifølge han. Flere i kommentarfeltet tar til ordet for at man bør sende bildene til TV-kanalene for å gjøre de oppmerksomme på dette. Men siden kanalene alt kjenner til «problemet», tar andre til ordet for spekulasjoner:

- Kanskje dem ikke klarer å beregne været her i Øst Finnmark så dem prøver å slette det fra kartet?, kommenterer en kvinne.

En annen skriver at værvarselet er viktig for folk som bor her oppe, og viser til at væromskiftingene skjer fort i Finnmark, og at et værvarsel i gamle dager kunne bety forskjell mellom død og liv.

- Har fokus på Finnmark

Både TV2 og NRK avviser at de nedprioriterer værvarsel for østfylket. De sier anerkjenner at Finnmark er et værhardt fylke, og at de prioriterer å vise fram hele fylket, spesielt når det meldes utfordrende vær.

- Vi jobber kontinuerlig med å gjøre en mest mulig korrekt og informativ værmelding på TV2. Øst Finnmark har mye vær og på mange måter et annet klima enn kysten, derfor er det viktig å gi Øst Finnmark tid i ruta når der er kontraster. På TV2 skal presentatørene passe på dette, sier redaksjonssjef for været på TV 2, Eli Kari Gjengedal.

- Teknisk problemstilling

NRKs seksjonsleder Samfunnskontakt og formidling i Meteorologisk institutt, John Smits, sier til iFinnmark at han kjenner til Facebook-tråden som berlevågingen har startet. Smits viser til at det er tekniske og grafiske forhold som gjør at kartene ser ut som de gjør, og at det ikke er så god plass til meteorologen ved siden av Øst-Finnmark.

Faktisk har værtjenesten samme problemstilling også andre steder.

- Vi har samme type problemstilling når det gjelder Kypros på Europakartet, og enkelte steder i øst på noen av kartene til distriktssendingene. Nordland er imidlertid drømmefylket i denne sammenheng, langt og smalt fra sør til nord som det er, sier Smits.

Bringer saken videre

Fra tid til annen får statskanalen tilbakemeldinger fra publikum på problemstillingen, men NRK-lederen har inntrykk av at meteorologene har blitt flinkere til å tre ut av kartet.

- Og nettopp dette med å ta et skritt tilbake, ut av kartet er pr. nå løsningen, gitt at selve værkartene ikke endres. Det fungerer for de fleste meteorologene i NRK - med unntak av minste, som må stå på en egen, liten platting. Går de for langt bakover, faller de utenfor kanten, sier Smits.

Han viser til at layout for værkartene er i stor grad NRKs ansvar, og ikke Meteorologisk institutt. iFinnmark har ikke lyktes å få en kommentar fra NRK onsdag.

Rolf Sund fastholder at det så ut som værankerene ble flinkere til å flytte på seg etter at han belyste problemstillingen i fjor, men at det har sklidd ut igjen. Han mener at det med dagens teknologi skal være mulig for TV-kanalene å vise både kartet og værmelderne på samme tid.

Les flere saker fra iFinnmark her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.